Design
Design  »  Családi ház  »  Ház egy titkos kertben
Családi ház

Ház egy titkos kertben

Szép Házak
Az utca felől szinte semmi nem látszik, inkább csak sejteti magát egy beljebb megbúvó épület. A telek adottságait elnézve pedig, bőven adódnak okok találgatásra.

A Secret Garden House meglehetősen mostoha körülmények között épült meg. Hiába a környék, a Bukit Timah, Szingapúr elit negyedének számít, de a telek L-alakú, nem egyenletes és az utca felé rendkívül keskeny. Nem is akadt rá vevő jó ideig. Aztán a Wallflower Architecture + Design tulajdonosai mégiscsak láttak benne fantáziát, megvásárolták és maguknak építettek otthont, megcsillantva egyúttal szakmai képességeiket is. A cél egy fényűző, modern, de a trópusi környezetbe jól illeszkedő lakóház megépítése volt.

A terep előnytelen tulajdonságaiból sikerült erényt kovácsolni: a ház nagy része rejtve marad a kíváncsi szemek elől, ami már azért is izgalmasnak számít errefelé, mert a szomszédos épületek tulajdonosai bizony nem szégyellik szem elé tárni azt, amijük van. Ugyancsak nehezítő tényezőnek számított, hogy az építési előírások mind a térbeli, mind a funkcionális szempontokat figyelembevéve, rendkívül szigorúak. Így az épület egyharmada került a keskeny utcai front felé, a tömeg jelentős része viszont a telek hátsó, rejtett része felé folytatódik. Ráadásul a bejárat nem a földszintről nyílik, ez inkább egy szuterén, a földszint eggyel feljebb található.

A házba érkezőket egy gránit barlang fogadja bejáratként, ez visz az “underground” lobbyba. Innen az acél- és üveg csigalépcső aztán felvezet a nappali szintjére. A nappali és a terasz részei egymásnak, ahogy a nappalival egy térben lévő konyha-étkező is. Figyelemre méltó a lobby üvegtetje fölé kialakított tó, ezen keresztül az alsó részbe látni.

A teraszt a forróságban egy tágas medence vize hűti, már a látványa is üdítő. A tervezés és a kivitelezés során arra törekdetek, hogy a természet a lehető legjobban része legyen az épületnek, ezért annyi fát hagytak meg, amennyit csak lehetett, sőt, ha volt rá lehetőség, körbeépítették a növényzetet.

A klimatizálást a tájolásra bízták, csupán néhány mennyezeti ventillátort helyeztek el a kritikus pontokon. A hálószobák az emeleti blokkokban találhatók, ezeket egy zárt híd köti össze. Az emeletről egyébként lenyűgöző panoráma nyílik a közeli hegyekre, ez is célként szerepelt a kialakításnál.

Annak ellenére, hogy a lakóház egy erősen urbanizált részen, a világ egyik legsűrűbben lakott szegletében található, mégis olyan érzésünk támad, mintha minden elől eldugva, csendesen megbújva létezne egy trópusi szigeten.




KATEGÓRIÁK