Design
Design  »  Családi ház  »  Közel a természethez
Családi ház

Közel a természethez

Szép Házak
Washington észek-nyugati részén, a Rock Creek Park szomszédságában, és a belvárosi nyüzsgéstől sem túl messze vonzó lehetőség nyílt a fiatal család számára, hogy itt rendezze be új otthonát.
A családi ház külsejét natúr fa és kő anyagokkal álmodták meg, melyet díszvakolattal egészítettek ki, így illesztve be az épületet a többnyire egységes utcaképbe. A tulajdonosok meghagyták a természetes növényzetet is a telken, így a városi közeg ellenére is vadregényes környezetben érezhetik magukat. Az utca felől nézve nagyon visszafogott képet ad a végeredmény: Robert M. Gurney építész és csapata a privát szféra megőrzése érdekében erre a frontra csak a szükséges ablakmennyiséget tervezte be, melyet végül a belső oldalon kompenzáltak.



A belső tereket a hatamas üvegfelületeknek köszönhetően átjárja a természetes fény, az otthonos hangulatról pedig a meleg színvilág gondoskodik. Itt is előnyt élveznek a természetes anyagok: a többféle faanyag, a bőr, a mészkő valamint a gránit gazdag palettát alkotnak, míg a bútorok formavilága az egyszerű, letisztult vonalat képviseli. A tetőablakoknak köszönhetően az állandóan változó fényviszonyok életre keltik az enteriőrt.



A hatalmas üvegfelületeknek köszönhetően - ház viszonylag nagy mérete ellenére is – rendkívül energiahatékony. Amíg az ablakok gondoskodnak a nappali fényviszonyokról, a motoros vezérlésű árnyékolók hasznosítják a napenergiát. Ehhez hozzáadódik a geotermikus HVAC rendszer is, amellyel együtt a cél az, hogy a ház megtermelje magának a mindennapi szükségletekhez és teendőkhöz kellő energiát.



A nappali kétszintes belmagassága összeköti a földszinten található közösségi tereket az emeleten lévő hálószobákkal, illetve a hatalmas családi könyvtár is itt kapott helyet. A legfelső szinten pedig egy fitnessterem került kialakításra, ahonnan sportolás közben is élvezhető a házat körülölelő természet.



A “L” alakú épület a külső életterek; a terasz és a medence köré rendeződött, és az egész a hatalmas déli udvar felé irányul. A padlótól a plafonig érő üveg felületek vizuálisan és fizikailag is kapcsolatot teremtenek a természettel. A kis híd és a kövekből kirakott sétány összeköti a teraszt a vadregényesebb hátsó kerttel.



A tulajdonos család álma az volt, hogy városi környezetben tudjanak természetközeli, mégis meghitt hangulatú otthont teremteni. A terv sikerült: egy modern és nagyon környezettudatos családi ház lett a végeredmény.

Címkék: 


KATEGÓRIÁK