Design
Design  »  Családi ház  »  Otthon vidéken
Családi ház

Otthon vidéken

Szép Házak
Angol vidéki ház. Lelki szemeink előtt már meg is jelent a tipikus épület a maga szeretnivaló jellegzetességeivel. Ami a Zinc House-t illeti, ezeket azonnal felejtsük el!
Egy fiatal pár gondolt egy merészet és Anglia déli partjainál, Lymingtonban megvásároltak egy üres telket. A hely csendes, a tenger közel, a természet vadregényes. Csakhogy úgy döntöttek, hogy szakítanak a hagyományokkal és nem egy tipikus, vöröstéglás, manzárdos, osztott ablakos házat építtetnek ide, hanem egy minimál stílusút, üvegfallal, panoráma ablakokkal, rálátással a vízre. A tervezéssel az OB Architecture tervezőit bízták meg, akik Olly Bray vezetésével kitűnőre teljesítették az elvárásokat.



A feladatban bőven volt kihívás, hiszen a két szomszédos épület egy-egy földszintes, nádfedeles lakóház, melyek közé egy igazi posztmodern architektúrát kellett elhelyezni. Aztán az elvárt tengeri panoráma a földszintről nem megoldható, tehát kell egy emelet, végül a tájolással is akadtak problémák. Az akadályok ellenére mégis mindent sikerült megoldani és a lakóház sem üt el az utcaképtől.



Az épület a kert – és persze a tenger – felé hatalmas üvegfelületeken keresztül nyílik meg, miközben a szomszédos házak és az utca felé sokkal zártabb. Ide csak minimális mennyiségű ablak került. A kilátás az emeletről zavartalan, sőt, még a terasz is üvegkorlátot kapott, hogy az se akadályozza a kilátást. Az épülethez diszkréten csatlakozik egy garázs és egy tároló.



A belső terekben ugyanezt a minimalizmust folytatták a tervezők: szinteltolással és nem falakkal tagolt terek, épített tárolók, polcrendszerek, funkcionalitás, de a kényelem sem hiányzik sehonnan. A fekete-fehér színek és mértani formák dominanciája nem vonja el a figyelmet a külső környezetről. Az emeleti erkély és a földszinti terasz egybenyitható a belső terekkel. A földszinten egyébként a megszokottól eltérően nem a közösségi helyiségek találhatók, ezek – a nappali a konyhával és az étkezővel – az emeletre kerültek. A földszint az alkotásé: itt a tulajdonosok műterme, valamint a hálószoba kapott helyet.



A 233 négyzetméter összterületű ház kényelmesen tágas, mégsem kelt elnagyolt, túlzó hatást. Sok minimalista stílusú otthonnal ellentétben hangulatos, nem rideg, melyben bizonyára hangsúlyos szerepet kapott a természet közelsége és a természetes anyagok használata, mind az épületen, mind pedig azon belül.

Címkék: 


KATEGÓRIÁK