Design
Design  »  Design hírek  »  Pályázatot nyert a BORD Építész Stúdió
Design hírek

Pályázatot nyert a BORD Építész Stúdió

Design Club
 
2012. december 5.
A BORD Építész Stúdió terve megvételt nyert a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Sportközpontjára kiírt pályázaton. A művet “a pályázat legattraktívabb tervének” nevezte a Bíráló Bizottság
A közelmúltban zárult pályázat a budapesti VIII. kerület jelenleg elhanyagolt részén, a Ludovika épülete mögött létesülő Nemzeti Közszolgálati Egyetem Sportközpontjára várta az építészstúdiók terveit.


A Ludovika Campus projekt keretében megvalósuló beruházás egy sport- és egy tornacsarnokot, egy uszodát és egy kültéri sportpályakomplexumot, illetve az ezekhez kapcsolódó közösségi és rekreációs tereket foglalja magában.


A BORD Építész Stúdió által tervezett épület egy minden irányból könnyen megközelíthető és átjárható tömeg. Olyan átlátható épület, ahol a küső és belső tér egymásba folyik, a kettő közötti határok összemosódnak. A logikusan szervezett, áttekinthetően elhelyezett funkciókat elegáns, egységes építészeti gesztus foglalja egybe.


A tervezés során a BORD Építész Stúdió kiemelt figyelmet fordított arra, hogy az épület mindenki számára nyitott és hozzáférhető legyen. Ezért az épület földszintjén egy minden irányból nyitott előcsarnok fogadja a vendégeket, mely közvetlenül kapcsolódik az utcához, a parkhoz és a kültéri sportpályákhoz is. Emellett nagy hangsúly került az akadálymentességre,
valamint az idősek, a gyerekek és a családosok számára is egyaránt használható terek létrehozására.


Az előcsarnok a külső tér épületen belüli folytatásaként jelenik meg, mérete – a tájékoztatási, közlekedési funkciókon túl – a térrendezvények céljára történő használatát is lehetővé teszi. A terület teljes egészében akadálymentes, a terek pedig nem csak sportolásra és aktív kikapcsolódásra, de kreativitásra, társadalmi interakcióra, és befogadó közösségi életre is ösztönöznek. Ezt a befogadó, átlátható, nyitott struktúrát közvetíti az épület szerkezete is: az épület földszinti részei és a lelátók vasbetonszerkezetből, látszóbeton felülettel készültek.


A tetőszerkezet acél rácsostartó, ami egyben a természetes bevilágítást is adja a benne elhelyezett felülvilágítóknak köszönhetően – ezáltal a belső térbe nem jut közvetlen napfény, viszont nagy mennyiségű szórt fény érkezik a sportpályák és az előcsarnok megvilágításhoz. Kiemelten fontos volt az ökológiai fenntarthatóság szempontja is. Ennek érdekében a beépített anyagok többségében helyi előállításúak és kis környezeti terhelésűek, az épület kialakításához kiemelt földmennyiség pedig hasznosítható a sportpályáknál.

A csapadékvíz a zöldfelületek öntözése során kerül felhasználásra, a szilárd burkolatok többsége vízáteresztő szivárogtatókkal rendelkezik. A növényzet kialakításával, valamint a köztéri vízarchitektúrákkal a BORD Építész Stúdió célja az, hogy javítsa a mikroklímát, valamint enyhítse a városi hőszigethatást. A Bíráló Bizottság értékelése szerint a BORD Építész Stúdió műve „a pályázat legattraktívabb terve. Az épület funkciója logikus, áttekinthető, jól szervezett, szerkezetileg nagyon jó, látványos megoldás. A pályaművet a Bíráló Bizottság a magas színvonalú építészeti gondolataiért megvételben részesíti.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
Az Etyeki Kúria Borászata
2012. június 5.-én ünnepélyes keretek között letették az Esterházy Etyeki Kúria Borászatának alapköveit, amivel megkezdődik a felújítás és a bővítés.
Renova, az új központi épület tervei
A Renova cégcsoport meghívásos pályázatot hirdetett új központi épület létesítésére. A megbízás eredményét a napokban mutatta be a BORD Stúdió.
Korda Stúdió látogatóközpont
Megnyitotta kapuit Közép-Kelet-Európa első filmes látogatóközpontja, a Korda Filmpark. Egyedülálló új látványosság a filmek szerelmeseinek.


KATEGÓRIÁK