Design
Design  »  Enteriőr  »  A fény háza Fulham-ben
Enteriőr

A fény háza Fulham-ben

Szép Házak
Egy lakóház egyik legjobb tulajdonsága, ha átjárja a természetes fény. Hiánya viszont sokakat eltántorít attól, hogy egy eféle épület felújításába belevágjanak.
“Mindenre van megoldás” – gondolták a viktoriánus Lion House új tulajdonosai, majd az átalakítással egy igencsak vállalkozó szellemű társaságot, az Emergent Design stúdiót bízták meg. Az épületnek már az alaprajza sem szokványos: a 300 négyzetméteres alapterület 4 szinten és két teraszon oszlik el, a forma pedig szokatlanul hosszúkás.


A belső terek – a szorosan körbeépített terület miatt – csupán felülről kaphatnak elegendő fényt, az udvar észak-keleti fekvése miatt innen alig érkezik valami. Nem volt más lehetőség, mint a tető felé nyitni és innen becsempészni a napot. A belső tereket egy tágas, nyitott lépcső köré szervezték, mely fölé egy méretes üvegtető került, oldalai pedig ugyancsak nagyméretű ablakokat kaptak. Az enteriőrök úgyszintén bővelkednek üvegben és nyitott térelválasztókban, így a falak vagy súlyos bútorok nem állják útját a fénynek. Tulajdonképpen egy-egy lépcsőforduló jelent egy-egy helyiséget, melyek egymással szerves kapcsolatban állnak, csupán a szintek különítik el ezeket funkció szerint.




Az alsó szint, valójában az alagsori szintről, a bejárattól indul, ez a közösségi tereké. Itt kapott helyet a nappali és a vele egyterűvé nyitható gyerekszoba, a vendégszobák és hozzájuk tartozó fürdő. Középre, tehát a földszintre került a konyha az étkezővel és egy társalgó, egy kisebb nappali olvasósarokkal, a dolgozósarok, valamint a terasz. Az emeleteken a tulajdonosok és a gyerekek hálószobái, valamint a fürdőszobák találhatók.



A berendezést illetően a lakók szintén a szellős hatásra törekedtek. Lebegő lépcső vezet végig a szintek között, az emeleteket falak helyett üvegkorlát határolja. Ahova feltétlenül kellett, oda is inkább mobil határolókat alkalmaztak. Több helyen maguk a bútorok látják el a térelválasztás funkcióját. És persze mindenütt ablakok: a tető egy részén és ahol lehet, a homlokzaton is. A burkolatok világosak, natúr színűek, a csempék cementes hatásúak. A bútorzat könnyed és modern, kiegészítve néhány klasszikus darabbal.



Még a híresen borongós-esős angol időjárás sem lehet akadálya annak, hogy a Lion House annyira legyen világos, amennyire csak új lakói szeretnék.

Címkék: 


KATEGÓRIÁK
Enteriőr (92)