Design
Design  »  Enteriőr  »  Régi raktárból új otthon
Enteriőr

Régi raktárból új otthon

Mindennapos, hogy régi ipari vagy kereskedelmi épületekből látványos loftok épülnek, annak minden jellegzetességével. Ez a melbourni lakás azonban minden részletében eltér az eddig megszokott indusztriális jellegű enteriőröktől.

Prahran városrész dúskál a régi épületekben: viktoriánus lakóházak, üzletek, apró üzemek és raktárak, melyek nagy része már elbúcsúzott korabeli funkciójától és közösségi térként vagy átalakított lakóhelyként szolgálja új tulajdonosait. Az egyik forgalmas utcában évek óta elhagyatatottan álló raktárépületbe az LSA építésziroda tervezői leheltek új életet. A tulajdonos a minimál stílushoz, a kilátáshoz és a világos terekhez ragaszkodott, a megvalósítást aztán a tervezők kezébe adta.

A tervezők a négyszintes épület vertikális tagolásán nem változtattak, nem nyitottak össze szinteket és nem építettek külön tetőt. A téglafalak helyét azonban, ahol csak lehetett, az üveg vette át. Így a viszonylag keskeny, két szomszédos épület közé szorított ház nyitottabbá vált, a természetes fény mindenütt átjárja.

A megszokottól eltérően a közösségi terek nem rögtön a földszinten, az előtérből nyílnak, sőt, még csak nem is az első szintre kerültek. A konyha, a nappali és az étkező vannak legfelül, hiszen innen élvezhető igazán a panoráma. Innen nyílik a terasz is. A hálószobák és a lakosztályokhoz tartozó fürdőszobák a másodikon találhatók, lejjebb egy fogadótér, a garázs és gépészeti helyiségek állnak.

A raktár régi falai beton és fémlemez burkolatot kaptak, a szerkezetet acél oszlopok erősítik meg. A szintek közötti átjárás a nyitott lépcsőházon keresztül, illetve az üvegfalú lifttel történik. Jutott hely egy apró belső kertnek is, de a kültéri élményt valójában a nappaliból nyíló tágas tetőterasz nyújtja. A csupa üveg nappali egyetlen teret képez a konyhával és az étkezővel. Az előnytelen térszerkezetből sikerült a maximumot kihozni. A konyhát a szem elől teljesen elzárható parapetfalba építették, csupán a konyhasziget és az étkező aztal jelzi a helyét. A fal folytatása már a nappalihoz tartozik a médiafalllal és a kandallóval. Valóban minden ízében minimál, minden tárgyból csak a legszükségesebb, de a legmagasabb minőségű került ide. A nappali a teraszra fut ki, ezt a harmonikában nyíló, üvegajtó választja el a belső terektől.

Ami a színvilágot illeti, ebben sem estek túlzásba a tervezők: a fekete-fehér kontrasztját csak a padlóburkolat nyers tónusa egészíti ki, de ezt a monokróm látványt az egész lakáson végigvitték. A végeredmény akár komor is lehetne, de valójában fel sem tűnik, hogy a két színen kívül mást jóformán nem látunk. Ez pedig nagyrészt az üvegfalaknak köszönhető, melyek segítenek a színes külvilágot a belső terek részévé tenni.


Címkék: 


KATEGÓRIÁK
Enteriőr (95)