Design
Design  »  Bútor / tárgy  »  A Mint galéria mecenatúrája
Bútor / tárgy

A Mint galéria mecenatúrája

Design Club
A London Design Festival egyik kiemelt helyszíne volt a Victoria & Albert múzeum szomszédságában található Mint galéria és bemutatóterem. Ez a hely nem csupán egy showroom, hanem a mai kortárs tárgykultúrát felvonultató izgalmas gyűjtemény, ahol nem csak vásárolni lehet, hanem körbenézni, mint egy kiállításon. A bútorok között állva úgy érezheti magát az ide látogató turista, mintha egy tárlatvezetés részese lenne.
A Mint galéria egy külső állomása volt az idei London Design Festival programsorozatának. A Knightsbridge környékén található üzlet nem csupán egy egyszerű bemutatóterem, ahol híres sztárdesignerek munkái mellett több kiváló, de még ismeretlen tehetség mutatkozhat be. Ez a hely olyan, akár egy kortárs bútorkiállítás. Mindennek története és jelentősége van a 21. századi tárgykultúra tekintetében. A design hét alkalmából közel ötven kiállított design darab installációja várta az ide látogató szakma képviselőit, valamint az érdeklődőket. A speciális válogatás, a 'Spacial Surprise' egy igazán eredeti és kreatív gyűjtés, ami bemutatja az új gyártási technológiákat és tervezési metódusokat, amik a mai bútorok előállítását jellemzik.

Lina Kanafani, a Mint tulajdonosa (Fotó: Inge Clemente)

Számos különleges darab között sétálhatunk a Mintben, ahol a kreatív kiállító közeg sem utolsó látvány. Az újrahasznosított, 3 dimenziós, printelt tapéták és a mennyezetről csünggő kristálycsillárok teljesen újraértelmezik a modern lakberendezés tárgykörét. Már rögtön a kirakatban egy dél-afrikai tervező páros különleges csillárja fogadja a vendégeket, a „Flower of Life”.

(Fotó: Inge Clemente)

Andere Monjo 'Rain Effect Table' (Fotó: Inge Clemente)

Lina Kanafani, a Mint tulajdonosnője a 70-es évek közepén költözött a brit fővárosba Bejrútból, ahol korábban élt, amikor is nagy meglepődéssel tapasztalta, hogy milyen visszamaradott állapotban van a design támogatása és szponzorálása Londonban és összességében Európában. Ezért szinte missziójának érezte, hogy felkaroljon olyan fiatal vagy már a szakmában jártas tehetségeket, akik anyagi nehézségeik miatt nem képesek boldogulni a piacon és az üzleti életben.

(Fotó: Inge Clemente)

A libanoni származású üzletasszony jártassága nagyon meggyőző eredményekről tanúskodik a design területén. Egyfajta kurátori szemmel vizsgálódik és jön megy a kortárs formatervezők világában. Egy szempillantás alatt meglátja azt a tehetséget, akivel érdemes a jövőben foglalkozni komolyabb szinteken is. Tisztában van a piaci helyzettel és azzal is, hogy hogyan lehet oda betörni. A Libanonban szerzett tapasztalataira hagyatkozva hisz abban, hogy Európában is eljön a design boom ideje, egy ősrobbanás, amikor meglátjuk majd a gazdasági elmozdulás lehetőségét.

Alvaro Catalon De Ocon 'Raynela Stools'

Alvaro Catalon De Ocon 'Raynela Stool'

BD-Barcelona Chandlo (Fotó: Inge Clemente)

A design mára már nem egy öncélú játékszer luxus közegben, hanem a jövő nemzedékének hétköznapi szükséglete. A modern tárgykultúra hagyomány teremtő szereppel bír a felhasználók körében, akiket egy új életszemléletre, minőségi változásra sarkall ez a szféra. A tulajdonos szenzibilis esztétikai érzéke megmutatkozik a galéria minden egyes bútordarabján. A gondosan összeválogatott tervezők tárgyairól mind elmondhatjuk, hogy nem véletlenül kerültek a Mint-be.

(Fotó: Inge Clemente)

London egy igazi csomópont a nemzetközi design forgatagában, ahol összeérnek a szálak a tervezők között. Itt lehet egy összefogó képet kapni arról, hogy mi van és lesz a jövőben a társadalmi igény és melyek a valóságos trendek a lakberendezésben. London képes arra, hogy felvonultassa különböző nemzetek és tehetségeik munkáját, ugyanakkor lehetőséget kínáljon számunkra a piacon való elhelyezkedéshez. Lina nyomon követi a fiatalok fejlődését már a tanulmányi évektől kezdve és kiemeli azt, akiben lát fantáziát és a karrierépítési lehetőségét.

Julian Bond Pixel Vases (Fotó: Inge Clemente)

A London Design Festival azért nagyon jelentős a design szakma kalendáriumában, mert számos lehetőség nyílik arra, hogy üzleti kapcsolatok jöjjenek létre új, eddig ismeretlen tervezőkkel. Jelen van a designer, a forgalmazó, a vásárló és maga a galéria tulajdonosa is, egyszóval a piac minden résztvevője. 2012-ben valami megmozdult Londonban egy hosszabb, stagnáló időszak után, ezért is volt sokkal jelentősebb ez a design hét az eddigieknél.

Kiki Van Eijk 'Textile Sketch Table'

A jelenlegi gazdasági helyzetben midenkinek jóval keményebben kell dolgoznia, hogy talpon maradjon, de lassan úgy tűnik kilábalnak a tervezők is a depresszív állóvízből és újraértelmezik majd szakmájuk küldetését. Ehhez azonban szükség lesz továbbra is az olyan emberek tevékenységére, mint Lina Kanafani, aki személyes küldetésének érzi a design fellendítését.

Pia Wustenberg 'Stacking Vessel' (Fotó: Inge Clemente)

További képekért kattintson ide!

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK


KATEGÓRIÁK