Design
Design  »  Bútor / tárgy  »  Aranyszobrok mozaikból
Bútor / tárgy

Aranyszobrok mozaikból

Kollár Franciska
A Bisazza a milánói Salone del Mobile 2011 kiállításon ünnepelte húsz évre visszanyúló közös munkásságát a világhírű tervezővel, Alessandro Mendinivel. A rendezvény alkalmával meg lehetett tekinteni a párizsi Cartier jóvoltából Mendini eddigi műveinek gyűjteményét és annak egyik legbecsesebb darabját, a „Il Cavaliere di Dürer”-t (Dürer lovagja), mely itt debütált először a világon.
A milánói Triennálén számos különlegességgel és egyedi kiadással találkozhattunk. A tervezők közül mégis az egyik legizgalmasabbnak a Bisazza vezető bemutatóterme bizonyult, ahol a Mendini műhely új kollekcióját, a „Foundation”-t mutaták be. A kollaboráció immáron több, mint húsz éve működik közöttük. A magas presztízsű installációt az évfordulóra való tekintettel valósították meg a párizsi Cartier segítségével abból a célból, hogy az ide látogató közönség együtt láthassa a világhírű designer összes jelentősebb munkáját.

Forrás: Bisazza

Külön élmény volt, hogy a bemutatóterem Milánó szívében több, mint 400 négyzetméteren helyezkedett el. Az arany mozaik szobrok monumentális darabjait mind testközelből lehetett látni, akár egy múzeumbeli gyűjtemény. A kiállítással egy időben jelent meg a Stefano Casciani által írt kötet „Mosaico Mendini” címmel a Skira kiadó közreműködésével, mely a tervező eddigi közös munkásságát mutatja be a Bisazza-val.Az ide látogató vendégek olyan híres kollekciók darabjaival találkozhattak itt, mint például Mendini korábbi limitált szériás kiadása, a „Mobili per Uomo” vagy a „Dürer lovagja”, melynek Milánóban tartották világ premierjét a Design Hét alkalmával. A legújabb műalkotás annyiban különbözik az eddig munkáktól, hogy a megszokott aranyozott mozaik helyett most a kék és az ezüst dominál.A gigantikus méreteket öltő kiállítótér olyan hangulatot árasztott magából, mintha egy középkori elveszett világba tévedtünk volna. A művészi kreativitásról és sokoldalúságról árulkodnak a kiállított alkotások. Az első széria 1997-ben született meg, melyhez a „Kabát”, a „Cipő”, a „Kesztyű” és a „Fej” szobrok tartoznak. A tervezőt a kollekció megalkotásában a férfi gardrób kötelező kellékei inspirálták. Mindezt építészeti reflexiók bemutatásával érzékelteti a tervező. A későbbiekben olyan darabokkal bővült ki a sorozat, mint a „Lámpa”, a „Csésze” (2002), a „Csillag”(2003), a „Kalap” (2004) és a „Táska” (2008).Minden kétséget kizáróan Alessandro Mendini korunk egyik legkreatívabb alkotója. Ezt szimbolizálja a Bisazza-val való együttműködése, valamint annak produktumai.Címkék: 


KATEGÓRIÁK