Design
Design  »  Bútor / tárgy  »  Luxus jacht Zaha Hadid tervei alapján
Bútor / tárgy

Luxus jacht Zaha Hadid tervei alapján

Élménydesigner
Londonban, a David Hill Gallery állította ki a Zaha Hadid-féle jacht prototípusát. A tervező ennek alapján készített egy új hajót, most már élesben.

Az egyik legnevesebb hajóépítő cég, a Blohm + Voss adott megbízást öt darab, egyedileg kialakított yacht megtervezésére, melyeknek alapjául a korábbi, 128 méteres prototípus szolgált.

A 128 méteres, eredeti prototípus
Maketten a prototípus

A Unique Circle Yachts megalkotása során Zaha Hadid és csapata komoly hidrodinamikai kutatásokat végzett és tanulmányozták a víz alatti ökoszisztémát is. Részben e tanulmányok eredménye köszön vissza a hajótest megjelenésében: mint a korallok mészváza, úgy fonódnak egymásba a felső rész borításán látható hálók. Ezek nem csupán díszek, az egész hajótesthez kapcsolódnak, vastagságuk aszerint változik, hogy a hajótest adott pontján éppen mekkora terhet kell viselniük. Míg a hagyományos jachtok felépítése szigorú, vízszintes rend szerint történik, Zaha Hadidék inkább arra törekedtek, hogy intenzív kapcsolatot hozzanak létre a különböző fedélzeti szintek között. Erről szól a Unique Circle Yachts tervezése.

A Jazz madártávlatból
A fedélzet medencével
A következő jacht 3D terve

A 90 méteres Jazz jacht az első az ötös sorozatból, már élesben teszteli a gyártó. Műszaki finomítások még szükségesek, hiszen a hajónak óceáni körülmények között is helyt kell állnia. A megjelenésében egyedülálló hajó minden bizonnyal a Blohm + Voss legkelendőbb terméke, igazi sztár darab lesz.

A fedélzet Zaha Hadid stílusában

Végül a legfontosabb paraméterek:

  • A két vezető tervező Zaha Hadid és Patrick Schumacher. A haditengerészet részéről közreműködött Michael von der Heide.
  • A Jazz hosszúsága 90 méter, szélessége 16 méter, merülése 4,2 méter, hatótávolsága 5000 tengeri mérföld, meghajtása 2x2160 KW diesel motor.


Címkék: 


KATEGÓRIÁK