Design
Design  »  Bútor / tárgy  »  Mi lebeg ott?
Bútor / tárgy

Mi lebeg ott?

Farkas Tatjana
Azt, hogy a japánok miről híresek, órákig sorolhatnánk. Most a zseniális animációs filmjeik, ételeik, írószereik és digitális eszközeik mellé felkerülhet a listára a papírból készült vázájuk is.
Ha fogadnom kellett volna arra, hogy elsőre kitalálom-e, kik készítették az „Air Vases“-t, nyugodt szívvel álltam volna a tétet. Pedig nem vagyok az a hazardőr típus, de tapasztalatból tudom, hogy csakis a japánok képesek ilyen lélegzetelállítóan precíz termékek előállítására.

Emlékszem, gyerekkoromban egy miniatűr kiállításon jártam, ahol a japán túristacsoport eksztázisba esve órákat töltött azzal, hogy megfejtse az egészen apró dolgok elkészítésének technikáját. Úgy tűnik a finom és aprólékos kidolgozottság iránti igényük a vérükben van. Nem csoda, ha a Milánóban kiállított „Air Vases“ is egy japán tervezőcsoport, a Torafu Architects munkája.

Fotó: Satomi Tomita

Fotó: Fuminari Yoshitsugu

Vázáik papírból készülnek és tetszés szerinti alakzatot ölthetnek. Aktualitásukat ebben az évben az adta, hogy a Canon legújabb digitális kamerájával és nyomtatójával készített színes printekből születtek. A papír mindkét oldalára nyomtatott képből stancolással hozták létre a levegőt körülölelő formákat, melyek egy tükrös felület fölé lógatva, megsokszorozódva lebegtek, akár egy végtelen, szürreális installáció.

Fotó: Fuminari Yoshitsugu


Címkék: 


KATEGÓRIÁK