Design
Design  »  Családi ház  »  Brazil lakás határok nélkül
Családi ház

Brazil lakás határok nélkül

Élménydesigner
 
2012. június 20.
Aki a nagyvárosi életet vidékire cseréli, életformát vált, amit lakása is tükröz. Az új otthon szinte biztos, hogy elődjénél nyitottabb a természetre.
A neves brazil tervezőnő, Fernanda Marques munkája ez a lakás, mely alkotója szerint inkább tágas bungaló. A 250 négyzetméteres vidéki lak tulajdonosa a nyüzsgő metropoliszból menekült a természetbe, ehhez pedig Fernanda alkotott megfelelő helyet.

A nappali a kerttel összenyitható
A natúr megjelenésű nappali
Minden konyhagép és tároló a monolit falban kapott helyet. A munkapult Jeff Zimmerman, amerikai üvegművész munkája


A természetes környezet és a lakás furcsa szimbiózisban léteznek. A természet nem csupán támogató szerepet tölt be az építmény körül, hanem részt vesz annak intenzív használatában. A tervezőnő, aki mesterének Mies van der Rohe-t tekinti, arra törkedett, hogy az itt lakók ugyanúgy érezzék magukat a falak között, ahogy kint a fák között. A külvilágra való teljes nyitottság megteremtése ösztönözte ennek a otthonnak kialakításakor. Az eredmény magáért beszél.

Étkező a félig fedett teraszon
A háló- és dolgozó szoba. A könyvekkel teli fal másik oldala a nappali tere
A kerti szoba nyitott kandallóval


Durva mészkő falak és padlók, acél és üveg adják a masszív alapot a tovább építkezéshez. A ház földszintes, az üveg határolók tökéletes átlátást biztosítanak, ám mivel ezek tolhatók, a határok egyetlen mozdulattal meg is szüntethetők.

Zegzugos, mégis jól áttekinthető terek kint és bent
A hálószoba keretbe foglalva és nyitottan a természetre
Farönk bútorok a buja növényzettel benőtt kertben


A berendezés minden darabja kizárólag fenntartható módon előállított alapanyagokból készült. A tér mindenütt jól átlátható, a fény szabadon áramlik. A nyári hőség elől a tájolásnak köszönhető természetes árnyékolás véd, de természetes légkondicionálóként működnek a kert fái és a ház körüli mesterséges tó is. A fák sátorként védelmezik a sok helyütt nyitott tetejű vagy félig fedett lakot. Nehéz eldönteni, hogy az ember mikor jár kint és mikor bent.

Az egyik nyitott terasz a kerti tó partján
Az egyszerűen berendezett nappali
Szoba a fák alatt
Nehéz megmondani, hogy hol kezdődik a ház és hol a természet


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK


KATEGÓRIÁK