Design
Design  »  Családi ház  »  Casa Magayon, a tenger fölé épült lakóház
Családi ház

Casa Magayon, a tenger fölé épült lakóház

Szép Házak
Az acél lábazaton nyugvó, a part vonalát követő, többszintes ház szinte minden szempontból felülírja a luxusról alkotott fogalmainkat.
A Casa Magayon-t Costa Rica egyik eldugott területén, a csendes, turisták által kevésbé látogatott Papagayo félszigeten húzták fel. Az épület kialakításánál a fő rendező elvet a természetes környezetbe minél jobban illeszkedő acrhitektúra jelentette.
Így történt, hogy a kelet-nyugati tájolású ház a félsziget formáját követi a meredeken lejtő domboldalon. A szerkezetet egy sor acéloszlop tartja, ezért az arrafelé gyakori földcsuszamlások nem veszélyeztetik az épület épségét, ráadásul maga a látvány is lenyűgöző: a többszintes lakóépület kecsesen lebeg a föld fölött.
A helyiségek egy külső fedett folyosón keresztül lazán kapcsolódnak egymáshoz, az eltérő funkciójú terek jól elkülönítettek, mégis érezhetően egyben vannak. Ez a moduláris rendszer elsősorban az energiahatékonyság szempontjából jelentős, mivel az 550 négyzetméternyi belsőt szinte egyetlen központi klímával lehet hatékonyan kezelni.
A ház középpontjában a nappali, konyha, étkező hármasa található, ennek közelében pedig a tulajdonosok hálószobája. Mindkét helyiséget a 7 méterre túlnyúló tető óvja a trópusi napsütéstől, illetve a heves esőzésektől. Így viszont az északi homlokzatról, illetve az itt helyet kapó teraszokról zavartalan kilátás nyílik az öbölre, egyben ez a rész is kellően benapozottá válik.A hatalmas üvegfelületek meghatározzák a belső terek látványát is, nyitottá varázsolják az enteriőröket. Utóbbiakra az egyszerűség a jellemző: csiszolt betonpadló a belső terekben, trópusi fa a teraszon, fa- és lávakő burkolat a falakon, valamint kényelmes bútorok a zsúfoltság érzete nélkül. A színpaletta a beton szürkéjére épül, ezt egészítik ki a dzsungel színei, a sárga, a zöld és helyenként a piros vagy a tenger kékje. A design szaniterekkel berendezett, üvegfalú központi fürdőszobát a kertet övező dzsungel fogja közre, a fák lombja itt érinthető közelségbe került.A Casa Magayon tervezője a Sacro Arhitect, munkájuk elnyerte a “Highly Commended, Architecture Single Residence Costa Rica 2013-14” díjat.

Címkék: 


KATEGÓRIÁK