Design
Design  »  Családi ház  »  Családi ház a sziklafal alatt
Családi ház

Családi ház a sziklafal alatt

Élménydesigner
Van-e ideális helye egy családi háznak? Ahány építész, annyiféle válasz létezhet, ám a következő helyszín a nehezített terep kategóriáját súrolja.
Sydney Tasmán-tenger felé néző külvárosában, Vaucluse-ben áll az a családi ház, melynek felújítása nem kevés fejtörést okozott a tulajdonosnak és a Bruce Stafford Architects építészeinek. A helyszín sok szempontból izgalmas: a tenger és part közötti sziklafal ölelésében megbújó, enyhén lejtős, parányi telek, mely nagyszerűen szeparált, szélvédett helyet nyújt a háznak. Csakhogy a majd' harminc éves épület felújításakor igencsak sok akadállyal kellett szembenézniük mind a tervezőknek, mind a kivitelezőknek. A bővítésnél és az emeletráépítésnél tekintettel kellett lenni a természetes határokra, a statikai akadályokra, illetve az esetleges földtani mozgásokra is. Végül sikerült a sziklák részleges megerősítésével, részben az épületbe történő integrálásukkal áthidalni a problémát, így a természetes és az épített fal egymást támasztva, kiegyensúlyozva működnek, egyedülálló látványt kínálva a lakóknak.

Utcai homlokzat a garázs bejárattal (Fotó: Karl Beath)

Az emeleti terasz a kisebbik nappalival

A sziklafalba ékelt toldás az emeletráépítéssel

A ház alsó szintje a nyilvános közösségi tereké. Itt található a vendégek fogadására is alkalmas tágas nappali a vele egybeérő terasszal és a medencével, a pazar méretű konyha az étkezővel, a dolgozó szoba, az egyik fürdőszoba és az előtér. Az emeleti traktusba egy kisebb, családi nappali a felső terasszal, a gyerekek szobái, háló-, illetve a vendégszobák és a családi fürdőszoba kerültek.

Az étkező üvegfala a sziklákra néz

A nagyobbik nappalival egybeépített medencés terasz

Kő és fa a földszinti fürdőszobában

A házba épített sziklafal nem csak a szerkezetnek, az enteriőröknek is szerves részét képezi, hiszen több helyiségből is meghatározó látványelemként tárul a bent tartózkodók szeme elé. A ház berendezése során különös figyelmet fordítottak a természetességre. Fa, kő és natúr textilek uralkodnak a belső terekben, a színek nem harsányak, az összkép megnyugtató. A vad terep, az építészeti szempontból előnyösnek semmiképpen nem nevezhető hely ennek ellenére meghitt és látványos zugot kínál a család otthonához.

Fa, kő és üveg a domináns anyagok

Nyugodt színek, kellemes, harmonikus enteriőrök

A hátsó kertre néző szülői hálószoba


Címkék: 


KATEGÓRIÁK