Design
Design  »  Családi ház  »  Csendes otthon egy nyüzsgő metropoliszban
Családi ház

Csendes otthon egy nyüzsgő metropoliszban

Szép Házak
Mi történik akkor, ha a minden szempontból tökéletes telek, ahova az áhított lakóház épülhet, egyetlen szépséghibája a zajos és forgalmas környék? Íme a megoldás!

Los Angeles egyik népszerű negyedébe, San Vicentébe sokan éppen a pörgős városi élet miatt költöznek. Nagy kertek, tágas lakóházak mindenütt, de számtalan lehetőség nyílik a szórakozásra, vásárlásra is. Érthető viszont, hogy a forgalom zaját senki sem szeretné az otthonában is hallani.

Paul McClean építész tehát olyan megoldást választott a rábízott családi ház tervezésekor, mellyel a lakók kizárhatják a külvilágot a privát tereikből, miközben maga az épület szépen illeszkedik a környezetbe. A telek jó fekvésű, remek tájolású, nem volt kérdés, hogy az egyetlen hátrányt, a forgalmas utcát egy magas, szinte hermetikusan záró kerítéssel és sövényekkel választják el a privát tértől.

A parkosított előkert így csak a növényeké, míg a házat hátrébb húzták fel egy medencés terasszal és a vendégházzal. A kifelé néző homlokzatot egy mozgatható üvegfal választja el a kocsibeállótól, majd ezen belépve rögtön egy csobogó és egy díszmedence fogad, melyek ugyancsak zajcsökkentő elemekként kaptak helyet a kertben.

A ház kétszintes, L-alakban húzódik a telken. A konyha a nappalival és az étkezővel egy térben egy hatalmas, fedett verandára nyílik, melynek üvegmennyezete a fölső szint padlója is egyben. Így látványban vertikálisan kapcsolódik egymásba a két szint. A belső terek hat hálószobára, dolgozó-, és média-, gardrób-, illetve fürdőszobákra oszlanak.

A berendezés során a természetes anyagok élveztek elsőbséget: fa, bőr, kő és puha, natúr textíliák, ezeket egészítik ki a fémek – a réz, az alumínium és az acél – valamint a beton. A színek ugyancsak a természet palettáját képviselik, mentesek a harsány, zavaró tónusoktól. A fő törekvés a harmonikus egység megteremtése volt, ehhez igazodnak a világítótestek is.


Címkék: 


KATEGÓRIÁK