Design
Design  »  Családi ház  »  Ház a lagúnában
Családi ház

Ház a lagúnában

Szép Házak
A víz, a trópusi sziget luxus nyaralójának meghatározó eleme, nem véletlenül. Ez a ház szinte a vízre épült, lebeg rajta.

A lakók sokáig hezitáltak: a sziget belső, buja, trópusi növényektől övezett részén építsék fel nyaralójukat, vagy inkább válasszák a sekély vízű lagúnát, ahol saját szigetre is szert tehetnek. Az utóbbi mellett döntöttek. A telek, melyet jóformán teljesen körülvesz a tenger, valóban szigetként értelmezhető, egy keskeny földnyelven néhány száz méterre azért ott a szárazföld. Ám így a teraszról elérhető a saját kikötő, ahol a család jachtja pihen.

A csendes-óceáni Bribie-sziget tömve van 5 csillagos otthonokkal, nyaralókkal, a világ minden tájáról található itt ház tulajdonos vagy bérlő. A lagúnák pedig különös vonzerővel bírnak, hiszen gyakorlatilag egy lépcsőn keresztül már elérhető a meleg tenger, mely védett a veszélyes áramlatoktól és a ragadozó halaktól.

Az épület tervezése során a Robin Payne Biulding Design tervezői ügyeltek arra, hogy az architektúra tükrözze a szubtrópusi jelleget, kövesse a hagyományos építészetet, de technikai megoldásaiban 21. századi legyen. A tájolás tehát a trópusokra jellemző módon történt, a térkapcsolatok, a sok mozgatható fal pedig a természetes klimatizálást segíti. Az üvegfelületek szellőssé, átláthatóvá teszik a helyiségeket, egyúttal vizuális kapcsolatot teremtenek a külső és belső terek között.

Az anyag- és színhasználat ugyancsak a tradíciókat követi. Trópusi, egzotikus faanyagok jelennek meg a falak és a padozat burkolataként, de az álmennyezeti elemekről is ezek köszönnek vissza. A színekben a fehér, a bézs és a barna tónusok dominálnak, ezt egészíti ki a víz változatos, kéktől a türkizig terjedő világa. A víz egyébként is megkerülhetetlen itt: a fő homlokzatot 180 fokban veszi körül a ház csobogókkal tarkított medencéje, néhány lépcsőfokkal lejjebb pedig a tenger. 

A technikai megoldások lenyűgözőek. A világítás talán az egyik remekmű az épületben, tervezése már-már művészi színvonalon történt. A szórakozást, kikapcsolódást a moziszoba, a hatalmas teraszok és a fitnessz terem támogatják, de érdemes egy pillanatra elidőzni a pazar, szobányi méretű bortárolónál is.


Címkék: 


KATEGÓRIÁK