Design
Design  »  Családi ház  »  Modern lakóház Portlandben
Családi ház

Modern lakóház Portlandben

Szép Házak
Az 50-es évek Amerikája a maga átalakulóban lévő életstílusával remek táptalajt kínált a tervezői szemlélet megújulásához is. Ennek egyik szemléletes példája a Portland dél-nyugati részén épült családi ház.

Az 1 hektáros telken 1957-ben felhúzott épület eredetileg nyaralóként szolgálta korábbi tulajdonosait. Jó választás volt ez akkoriban: a környék csendes, a telek méretei miatt a szomszédok távoliak, a természet közel, a dimbes-dombos vidékre csodás a panoráma. Az új lakók azonban úgy döntöttek, hogy nem csak hébe-hóba laknák a házat, hanem véglegesen ide költöznének. A mindennapi életre viszont az épület nem volt alkalmas, számos átalakítást kellett hozzá eszközölni.

Az U alakú alaprajzot követő, eredetileg földszintes épületet meg kellett toldani egy felső szinttel, de statikailag erre a tervező nem sok lehetőséget látott. Helyette a tetőtér beépítése jöhetett szóba, de ez sem volt nehézségektől mentes: a tető vonala túlságosan keskenynek bizonyult és a magasság sem volt megfelelő. Ezt végül egy térdfal toldásával oldották meg, ezzel növelve némiképp a térfogatot. Így végül a megfelelő magasságot is elérték, miközben a tető megtarthatta viszonylag alacsony dőlésszögét. Az épület egy kisebb részét leválasztották és vendégházzá alakították a Giulietti | Schouten Architects munkatársai.

A felső szintre így el lehetett helyezni még két hálószobát, a vendégház pedig egy háló- és egy fürdőszobát, valamint egy konyhasarkot és apró nappalit kapott.

Az eredetileg fehér homlokzatot feketére festették, a faburkolatokat felújították, kicserélték. A korábbi ablakok helyére nagyméretű üveglapokat helyeztek el, megbontva ezzel a homlokzat zárt struktúráját. Így a terek sokkal szellősebbek, átláthatóbbak. Nyíló ablakok helyett egyetlen, nagyméretű üvegezett teraszajtó gondoskodik a külső és belső terek kapcsolatáról.

A berendezésben több helyen is az 50-es évek jellegzetes modernista stílusa köszön vissza, amit nagyszerűen egészítenek ki az egyedileg tervezett és kivitelezett, valamint designer darabok. A tágas és elegáns konyha, étkező, nappali hármasa alkotja a ház centrumát. A szépen megmunkált, igényes faanyagok dominanciája mindenütt szembetűnő.

A terasz egy szintre került a földszinti lakó résszel. Az U alakú tér így egy belső kertet képez, ahol – mintegy második nappaliként – összegyűlhet a család és a barátok.


Címkék: 


KATEGÓRIÁK