Design
Design  »  Családi ház  »  Modernizmus és tradíció egy texasi otthonban
Családi ház

Modernizmus és tradíció egy texasi otthonban

Szép Házak
A West Austinban épült családi ház építésekor sem a tervezőnek sem a megbízónak nem volt könnyű dolga: meg kellett küzdeniük a szigorú helyi előírásokkal.

A HOA (Home Owner's Associate) szabályzata ezen a környéken rendkívül szigorúan rendelkezik az építkezéseket illetően. Túl azon, hogy meghatározzák a telek beépíthetőségét és az építési magasságot, számos formai követelményt is meghatároznak annak érdekében, hogy az épületek a természetes környezetbe is a lehető legjobban illeszkedjenek.

A fentiek figyelembevételével Matt Fajkus építész csapatának végül sikerült egy olyan otthont kialakítani, mely a helyi hagyományokat és előírásokat legalább annyira tiszteletben tartja, mint amennyire a modern elvárásoknak is megfelel. Egyszerű architekturájú épület született, remek tájolással, a helyi közösség elvárásainak megfelelő színvilágban és burkolatokkal.

Mivel a tulajdonosok gyakran fogadnak vendégeket, a ház magját a konyha, étkező, nappali hármasa alkotja. Így lehetőség nyílik akár a közös főzésre is, de a tágas, a társasági terek felől nyitott konyhasziget minden vendég, illetve családtag számára elérhetővé teszi a konyhát. A térelválasztó falba épített kamra, és mögötte a bár további hasznos tárolóhelyeket rejtenek.

A nappali a kandallóval és a különleges, égszínkék falakkal a ház kedvenc helye. Nappal természetes fényben fürdik, este meghitt társalgó vagy olvasóhely. A nappali és a konyha mennyezete közötti szintkülönbség lehetővé tette a felső záróablakok beépítését, így a kora reggeli óráktól ez a rész a leginkább benapazott a házban. Ugyancsak a természetes fényről gondoskodik a lépcsőház sarokablaka, melyen keresztül a felső és az alsó szint is kora reggeltől naplementéig elegendő világossághoz jut.

Az egyszerű, ám elegáns fürdőszoba aféle spa szerepet lát el, igazi pihenőhelyként funkcionál.

A vendégszoba krétafala pedig a tulajdonosok kreatív gondolkodásáról árulkodik: ide minden vendégük felírhatja, hogyan érezte magát.


Címkék: 


KATEGÓRIÁK