Design
Design  »  Családi ház  »  Panorámás családi ház Texasban
Családi ház

Panorámás családi ház Texasban

Élménydesigner
Néhány évtized alatt gyökeresen átalakult az épületek ökológiai érzékenységével kapcsolatos gondolkodás. Ezt példázza az Austin-tóra néző családi ház.
Míg az ökológiai érzékenységgel a 80-as években legfeljebb néhány alternatív gondolkodású tervező foglalkozott, manapság e nélkül már elképzelhetetlen egy modern családi ház tervezése, kivitelezése. Az Austin-tó Texas egyik legbékésebb, szinte érintetlen vidéke, ahova legfeljebb csak horgászok és csendre vágyó kirándulók járnak. Itt, a tóparton épült fel három évtizeddel ezelőtt a Peninsula ház, mely az akkori igényeknek tökéletesen megfelelt, ám új tulajdonosaik már más szemmel néztek a világra. Az új szemlélet új épületet kívánt, a bontással járó bonyodalmaktól és költségektől azonban szerették volna megkímélni magukat. Az átépítéssel a Texasban 2001-ben Thomas Bercy és Calvin Chan alapította, Bercy Chen Studio LP tervezőirodát bízták meg.

Az épület eredetileg a tó felé teljesen zárt volt, így első lépésként a tervezők ezt az akadályt hárították el. Az eredmény a lenyűgöző Austin-tavi panoráma, rálátással Bonnell hegyre. Ezután következett a zárt, erőteljesen tagolt részek megnyitása. Az építészek célja a tájba a korábbinál sokkal jobban illeszkedő, élhetőbb, harmonikusabb érzetű családi ház kialakítása volt.


A szerkezeti átalakítások a bejáratot és a tető egy részét is érintették, így teremtve meg a terek átláthatóságát, nyitottságát, a színek és az áttetszőség összhangját. A tetőszerkezet különös hangsúlyt kapott, ezzel is magyarázható az absztrakt forma, az áttetsző, faléces megoldás vagy a kémény üveg borítása. Legalább ilyen merész megoldás, hogy a közösségi tereket nem tömör falak, hanem üvegfal veszi körül, így a bent tartózkodók szinte részei a külső tájnak.A nappali elé épített medence természetes légkondicionálóként működik a forró texasi nyárban, ahogy az épület hátsó részénél kialakított, kavicsokkal felszórt, árnyas udvar is a természetes hűtést biztosítja. Az épülethez egy kikötő is tartozik, ide, az egykori stég helyére, egy kényelmes, fedett teraszt terveztek a Bercy Chan Studio LP építészei. A tópart és a nyugodt környezet már-már nyaraló jelleget kölcsönöz a kényelmes, ám legkevésbé sem hivalkodó lakóháznak.Címkék: 


KATEGÓRIÁK