Design
Design  »  Design hírek  »  A Design Világnapja Magyarországon
Design hírek

A Design Világnapja Magyarországon

Design Club
 
2012. június 14.
2012. június 29-én, a világ számos pontjához hasonlóan, Magyarországon is immáron ötödik alkalommal ünnepeljük meg a Design Világnapját. Ezen jeles esemény alkalmából Zuzanna Skalska trendkutató, tervezési stratéga tart előadást, amely egyben a Design Hét Budapest fesztivál bevezető eseménye.
A jelentős esemény alkalmából  a Magyar Formatervezési Tanács és a Forum Hungaricum közös meghívására a holland és egyben az európai design élet kulcsfontosságú szereplője, Zuzanna Skalska trendkutató, tervezési stratéga tart előadást, amely egyben a Design Hét Budapest fesztivál bevezető eseménye. A prezentáció fókuszában a nemzetközi design trendek mellett, csatlakozva az idei designfeszt tematikájához, a Slow Design áll.

Zuzanna Skalska trendkutató, tervezési stratéga

A június 29-én délelőtt 10.00-kor kezdődő előadásra a Design Terminál Erzsébet téri épületében (Budapest V. ker., Erzsébet tér 13.) kerül sor. Az előadás angol nyelvű, a szervezők magyar nyelvű tolmácsolást biztosítanak; a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztráció itt »» mfti@hipo.gov.hu (2012. június 25-ig)

A lengyel származású Zuzanna Skalska 1991 óta él Hollandiában, ahol az eindhoveni Design Academy-n és a Royal Academy of Fine Art & Design-on (Den Bosch) folytatta tanulmányait. A diploma megszerzése után a Philips Designnál helyezkedett el mint a stratégia részleg trendelemzője. 2001-ben kezdett Hollandia legnagyobb design tanácsadó cégénél, a VanBerlo-nál dolgozni, ahol a mai napig a legkülönbözőbb iparágakban végez trendkutatásokat. Zuzanna éves szinten több mint 25 nemzetközi szakmai és kereskedelmi vásáron vesz részt; számos szeminárium és előadás mellett, világszerte különböző konferenciák meghívott előadója.

Zuzanna 2004 óta tagja az eindhoveni Dutch Design Week vezetőségének, illetve 2011-ben csatlakozott a Design Cooperation Brainport tanácsadó testületéhez. Mindezeken túl az Eindhoveni Műszaki Egyetem ipari formatervező tanszékének előadója, valamint szülőhazájában, Lengyelországban kezdeményezője volt egy új design akadémia, a poznani School of Form létrehozásának (2011).

Az Icsid (Ipari Formatervezési Társaságok Nemzetközi Szövetsége) megalakulásának 50. évfordulója alkalmából, 2007. június 29-én hirdette meg először a Design Világnapját. Ezen a napon világszerte együtt ünnepelnek a tervezők és a designrajongók. A nemzetközi megmozdulás célja, hogy a design jelentőségét, nem csak a szakma, hanem a nagyközönség felé is hangsúlyozza.


Design Hét Budapest nyitó esemény


Az idén kilencedik alkalommal meghirdetett Design Hét Budapestre 2012. szeptember 28. és október 7. között kerül sor. Az évről-évre közel 300 együttműködő partnerrel megvalósuló és 60ezer látogatót vonzó eseménysor aktuális szlogenje: Élj lassabban!. Vagyis idén a designfest fókuszában az átgondoltabb fogyasztásra ösztönző, a magasabb életminőség, a tartalmasabb és nyugodtabb élet, a gazdasági, társadalmi és kulturális fenntarthatóság megvalósítását célul tűző Slow mozgalmak állnak. Az ebbe a körbe tartozó Slow Design kifejezés egy évtizede honosodott meg a szakmai köztudatban; elsősorban egy demokratikus és holisztikus tervezői magatartást takar; olyan felelős és tudatos tervezői gyakorlatot, amely a tárgyak teljes életciklusával számolva a design hosszú távú hatásaira koncentrál, hisz a fenntartható fejlődésben, a regionalizmusban, a kulturális sokszínűségben, a lokális értékekben és az egyediségben. Új minőség létrehozására törekszik, s eközben a helyi nyersanyagokra és erőforrásokra alapoz, ezzel is erősítve a kis közösségeket.

További információk: Design Hét Budapest 2012

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
Élet a Design Hét után
Véget ért a Design Hét Budapest 2011, azonban számos kiállítás még várja a látogatókat a következő napokban, hetekben.
Design Hét, Európa színei tárgyakban
Design Hét Budapest COULEUR LOCALE – Európa színei tárgyakban című nemzetközi kiállítás lesz a nyitó program.
A Design Hét slágere: Nyitott Stúdiók
A Design Hét Budapest saját szervezésű, 2009-ben útjára indított Nyitott Stúdiók programja az elmúlt években a fesztivál kulcsfontosságú elemévé vált.


KATEGÓRIÁK