Design
Design  »  Design hírek  »  Design Hét Budapest 2014
Design hírek

Design Hét Budapest 2014

Szép Házak
A Design Hét Budapest idén is a programok széles körével, 2014. október 3. és 12. között várja a nagyközönséget. Az immáron 11. Design Hét Budapest fókuszában a mindennapi életünket egyre inkább átható technológia, az internet, az okos eszközök használatának általános elterjedése és ezeknek a design számos területére gyakorolt hatása áll.
Az Átvitt Értelem szlogen jegyében számos program járja körül a formatervezés és a technológia kapcsolódási pontjait, lehetőségeit, legújabb eredményeit, aktuális kérdéseit.

A Design Hét Budapest folytatva az elmúlt évek hagyományát, idén ősszel a Holland Királyságot, a design világának egyik vitathatatlan nagyhatalmát látja vendégül  A 2014. október 3. és 12. között zajló fesztiválon előadások, kiállítások, beszélgetések és workshopok keretében ismerkedhetünk a kortárs holland design eredményeivel és mélyedhetünk el az ország design történetében.


A díszvendégség keretében Budapestre látogat Jurgen Bey, világhírű holland designer, a Makkink & Bey design stúdió alapítója. A több száz, múzeumok, galériák, intézmények, cégek és magánmegrendelők számára megvalósított projektet jegyző tervező október 9-én 14:00 órai kezdettel tart prezentációt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME).

A Holland Királyság magyarországi nagykövetségének támogatásával megvalósuló holland díszvendégség keretében „A mindennapok intelligenciája” címmel megrendezésre kerülő kiállítás az elmúlt évek kiemelkedő munkáin keresztül mutatja be a holland design szerteágazó tevékenységét. A mindennapi élet közege és működése, a hétköznapok alapját képező szokások és kérdések a kortárs holland design egyik fő témája, így az életünket egyre intenzívebben átszövő technológiai eszközök és szolgáltatások a tervezőket is új területekre vezetik. Az újítások forrása pedig gyakran éppen a hagyományos vagy informális, közösségi megoldásokban rejlik. Az ezekre építkező design lehetőséget teremt a technológiai fejlődés otthonossá tételére, olyan megoldásokkal, amelyek a hétköznapi élet régi és új elemeit ugyanazon világ részeiként kezelik és fejlesztik tovább. A kiállított munkák tervezői a Design Hét ideje alatt előadásokat és workshopokat tartanak, ahol a munkáik megismerése mellett lehetőség nyílik az őket foglalkoztató témák megvitatására, illetve hazai példákkal összekapcsolására.

A Design ökoszisztémák – konferencia a kreatív iparágak fejlesztéséről kétnapos program holland és magyar résztvevői három tematikus szekcióban járják körül a gyártás és gazdasági háttér, a szolgáltatás-tervezés és várospolitika, illetve a design management témaköreit. A rendezvény kiemelt célja, hogy hosszú távú együttműködéseket és eredményes szakmai kapcsolatokat hozzon létre a hazai érintettek, illetve a magyar és holland szakemberek, intézmények között.

A díszvendégség keretében a Téreltérítés Munkacsoport a Sandberg Instituut kísérleti mesterképzésével, a feltáratlan informális hálózatokkal, szürkezónákkal, hétköznapi túléléssel foglalkozó System D Academy-vel (SDA) közösen szervez workshopot és prezentációt. A Mobili Mania bútorstúdió kiállítása a holland design egykori és kortárs nagyjainak munkáiból nyújt designtörténeti keresztmetszetet, a tárlat egy része Gerrit Thomas Rietveld építész-designer munkássága előtt tiszteleg, az általa jegyzett történelmi darabok kerülnek párhuzamba napjaink holland tervezőinek munkáival, így Marcel Wanders, Ineke Hans, Maarten Baas formatervezett darabjaival. A NoNonszensz kiállítás a holland vizualitást és design attitűdöt visszhangzó hazai alkotókat mutatja be, a vizuális kultúrából szélesen merítve, a fotótól a bútortervezésen át a testobjektekig. A Bank Centerben megtekinthető válogatást Oltai Kata, kurátor és Szendrő Péter, építész állították össze.

Természetesen, a világhírű holland brandek is képviseltetik magukat a Design Hét Budapesten. A Heineken bebizonyítja, hogy nemcsak a világ legtöbb nagyvárosában, de a sörök kifutóján is otthonosan mozog: divat témájú pop-up store-ral készülnek. A Philips világítástechnika is részt vesz a programsorozatban, szakmérnökük egy lakberendező segítségével tart személyes tanácsadást, összekapcsolva a professzionális világítástervezést a design elvárásaival.

A holland programok sorát az Anker't szervezésében megvalósuló Gathering – a közösség ereje teszi teljessé, ahol a legkülönfélébb szakmák képviselői mutatják be a területeik közötti átjárhatóságot. Lesz Lumoconcept és Edina's Paper Installations által közösen tervezett fény-installáció, közösségi gasztroélmény és workshop Holland Vendégség címmel, Chován Dóra gastro event designerrel és Tóth Csaba szakáccsal, PeterMero őszi-téli kollekció Rekavago cípőkkel, papírruha bemutató, papírruha, DJ szett és koktélok...

A holland díszvendégség programjai a Holland Királyság Magyarországi Nagykövetségének támogatásával valósulnak meg.

A fesztivál védnöke és főszponzora a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, kiemelt szakmai partnere a Magyar Formatervezési Tanács és a Design Terminál, szervezője a HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség.

További információk: Design Hét Budapest 2014KATEGÓRIÁK