Design
Design  »  Design hírek  »  Magyar designerek a Lakástrenden
Design hírek

Magyar designerek a Lakástrenden

Design Club
 
2012. március 1.
A Lakástrend 2012 keretén belül rendezik meg a Madeinhungary kiállítást. Megismerkedhetünk fiatal designerekkel, iparművészekkel.
Akusztikus Bútorok – Bizsók Vajk

A gyártó, a Bizsók Akusztikus Bútor Manufaktúra csapata a hangfalak színét, formáját és anyagát az adott tér stílusával harmonizálva tervezi meg. A kézi készítésnek és az enteriőrbe illesztésnek köszönhetően lesz minden Akusztikus Bútor otthonok, kávézók, éttermek, szállodák és más üzlethelyiségek egyedi dísze. A Manufaktúra azt vallja, hogy a hangsugárzók és az akusztikai kiegészítők is ugyanolyan  fontos és meghatározó szereplői egy térnek, mint a többi lakberendezési tárgy. Épp ezért kiválasztásuk és tervezésük ugyanannyi figyelmet érdemel, mint a helyiség más elemei. A hangfalak nemcsak eredetiek, hanem kiváló hangminőségűek is azáltal, hogy a Manufaktúra minden egyes hangsugárzót a konstrukcióhoz optimalizált alkatrészekből készít és akusztikailag bemér.

Tervhivatal – Lakos Dániel és Benedek Zsanett

A hófehér Alba a terveződuó egyik tagja, Lakos Dániel korábbi munkáit öltözteti új köntösbe. A Sinus polcot, Lakos Dániel munkáját 1999-ben a japán IFDA nagydíjával ismerték el. A könnyed, ám rendkívül teherbíró polc mellett Lakos újabb munkája, a Kite szék finalista lett ugyanazon a versenyen három évvel később. Ekkor készült a Dune asztal terve is, amely 2001-ben Magyar Formatervezési Díjat kapott. A Tervhivatal, amelyben Lakos Dániel Benedek Zsanettel közösen dolgozik, most kollekciót formált a három különleges bútordarabból, a nyír felületeket fehérre cserélve.


Futurismo – Regős Anna textilművész

2009-ben a Pannonflax Textil Kft. megbízott azzal, hogy a futurizmus éve alkalmából tervezzek egy mintakollekciót, amely erre a stílusirányzatra reflektál. Több mint tíz minta tervével készültem el, melyek a játékos geometria és a kaleidoszkóp-hatás jegyében születtek. Az alapjában fekete-fehér kollekcióból négy eltérő karakterű mintát választottunk ki és ezek kerültek legyártásra. A jacquard szövött anyag 55%-ban len és 45%-ban pamut. Funkcióját tekintve általános dekorációs szövet, mely egyaránt alkalmas asztalneműnek, függönynek, könnyített bútorszövetnek, párnahuzatnak stb. A környezetvédelem az egyik legfontosabb szempont korunk emberének. A legjobban úgy lehet környezetünket védeni, ha olyan tárgyakkal vesszük körbe magunkat, melyek nem a pillanatnak készülnek, hanem hosszú távú használhatóságot feltételeznek. A Futurismo kollekció mind anyagában, mind mintázatában erre törekszik. A 2011-es Párizs-i Maison & Objet kiállításon a Pannonflax egy új márkanévvel, az „Art in Factory” részeként mutatta be a kollekciót.
Kattuska –Tóth Kata

A KATTUSKA formatervezett gyerekjátékok között játszadozó gyermek fantáziája szabad teret kap, miközben letisztult forma és összhang veszi körül. A madeinhungary-n debütáló márka folyamatosan bővülő termékpalettával, izgalmas és hasznos megoldásokkal szolgál a gyerekszobák berendezésére. Egyedi tervezésű magyar termékek, ergonomikusan kialakított formavilág jellemzi, kiváló minőségű, környezet és gyerekbarát anyagok felhasználásával készül.

Gardénia – Radnai Krisztina

Újra hódít a népszerű magyar függöny, a Gardénia. A márka több éves tárgyalás-sorozatot követően került Magyarország egyik legjelentősebb lakástextil gyártó és forgalmazó cége, a Rovitex Homedeco Group  érdekeltségébe. Az újraépülő márkaüzlet-hálózat első tagja a patinás Erma Lakástextil Szalon volt Budapesten, a Teréz körúton. A választás nem csak azért kitűnő, mert az Erma hosszú éveken át a Gardénia hálózat egyik fontos tagja volt, de az üzlet több, mint 70 éve üzemel azonos profillal. A Gardénia legfrissebb, tavaszi kollekciója március 1-től megtalálható az Ermában, ahol a kiváló termékek magas színvonalú kiszolgálással és szakértelemmel párosulnak.


Bodor Audio – Finta Csaba, Bodor Ferenc

A magyar Bodor Audio + egy saját fejlesztésű és hazai gyártású high-end termékcsalád. A komplett – cd lejátszóból, elő-, vég- és integrált erősítőből és hangfalakból álló – Presence névre keresztelt rendszer egyedülálló zenei élményt kínál, amelyhez exkluzív, személyre szabott szolgáltatáscsomag is kapcsolódik. A márkát a hazai szakmai körökben jól ismert és elismert Bodor Ferenc és a belsőépítészettel és tárgyalkotással egyaránt foglalkozó MYD-II iroda tervezője és egyben vezetője, Finta Csaba alapította.

„Az volt a célunk, hogy amikor valaki zenét hallgat, szinte tapintható közelségben érezze magához a zenészt, az énekest, s részese legyen szinte minden rezdülésének ezekben a pillanatokban – innen ered a név is: Presence, azaz jelenlét.”

Buza Krisztina

Különös, elvont plasztikai rendszert, fényplasztikai világot konstruál Krisztina a kézművesség varázsát őrző műveivel, a visszafogott, természetességbe és monokrómiába burkolózó színekkel, a puhaságok és a keménységek ambivalenciájával, a konkrétságok és a tűnékenységek egymásba játszásával. De képzeljük el a fénnyel finoman átitatott műveit úgy is, ahogy a teljes, a külső és belső sötétségbe burkolóznak, és ahogy mintegy észrevétlenül kitöltik, áthatják a sötétség áthatolhatatlan tereit.

Ypszilon BútorSimonfalvi Ágnes

Az Ypszilon bútorcsalád a ragasztás nélkül elkészíthető papírbútorokra egy példa. Néhány kartonlapból percek alatt bútort hajtogathatunk, és ugyanilyen gyorsan lapra is szerelhetjük az elemeket, ha nincs rá szükség, vagy szállítani szeretnénk. Mivel nem tartalmaz kiegészítő anyagokat, újrahasznosítása egy lépésben megoldható.

PLÜMÓ – Pongrácz Farkas

A Plümo lámpák a feszített szerkezetekben rejlő izgalmas és végtelennek tűnő formai kísérletekből születtek. Ennek már kiforrot  tárgyaivá váltak a függő Plümó Classic, és Doubble, a fali, asztali Wall és az álló Poppy. A kíséretek azonban az alkotó új-és új nézőponjai szerint folyamatosan folynak. Pongrácz Farkas – a Plümó-lámpacsalád megalkotója – jelenleg fafúrnér-csíkokból alkot téralkotó, világító hangulatelemeket, lámpatesteket. Erre is láthatunk prortotipusokat a kiállításon.

Moringa – Molnár Réka textiltervező

A Moringa Molnár Réka textiltervező iparművész által létrehozott márkanév. A designer e
név alatt készíti kisszériás lakástextiljeit és lakberendezési kiegészítőit. Minden termék egyedi, a tervezőre jellemző mintával készül. A Moringa által készített tárgyakat a letisztult vonalvezetés, az élénk színek és a természetközeli formavilág jellemzi. Mintái fiatalosak, sokszor akár játékosak is. A termékek között megtalálhatóak a szitanyomással készült lakástextilek, homokfúvott üvegek, hűtőmágnesek és mintájukat hő hatására változtató bögrék is.

Dombi Lívia üvegtervező iparművész

"Legszívesebben olyan üvegek tervezésével és kivitelezésével foglalkozom, amelyek szorosan kapcsolódnak az építészethez. Ezen belül a fény az, ami mindig is érdekelt, ami számomra kifogyhatatlan ötleteket, lehetőségeket és megoldásokat kínál."

Legújabb munkája – itt, a Madeinhungaryn a 'LWL - Lights Without Light'. Ez egy dupla hőszigetelt üvegszerkezet, alkalmas külső és belső tér határolására, elválasztására, használható falburkolatnak és álmennyezetként.


Fock Máté iparművész

1992-94. Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola, Szobrász Szak, Meszlényi János tanítványa
2002-04. Janus Pannonius Tudományegyetem, Művészeti Kar, Festő Szak, Tolvaly Ernő tanítványa

1999-2007. Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Vizuális Kommunikáció Tanszék, Grafika Szak (diploma: 2007)

Gulyás Judit nívódíjas textilművész

Gulyás Judit több, mint egy évtizede tervez és kivitelezeigényes magánlakásokba, belvárosi üzletbelsőkbe, kastélyokba, kúriákba, bankok és más középületek vezető irodáiba egyedi szőnyeget falra és padlóra, hagyományos klasszikus és különleges ill. a kortárs design szellemében. Magyarországon elsőként tervezte – azóta is ebben tevékenykedik – hand-tufting egyedi textileket. Számos egyéni újítása van, a legfontosabb az ún. organikus nyírás, melyre 2004-ben nívódíjat kapott. Folyamatosan fejleszt és kísérletezik e témában.

További információk: madeinhungary


Címkék: 


KATEGÓRIÁK