Design
Design  »  Design hírek  »  Új magyar bútor design
Design hírek

Új magyar bútor design

Kollár Franciska
 
2012. május 4.
Május 11-13-ig tartó Max City Design+ kiállításán mutatkozik be az új bútorrendszer, a deCodex DEN (Desing, Energy, Nature) installációjában. A DEN a természet és az alkotás kapcsolatát vizsgálja, ami alapján újraértelmeződik az otthon fogalma. A fő kutatási kérdés az, hogyan lehet a természettel együtt élni otthon.
A deCodex bútorcsalád tervezői keresik az ember számára legpihentetőbb természetes állapotot, az ember személyes bioszféráját, azt a helyet és módot, ahol a legtermészetesebben tud működni, ahol nincs felesleges energiaveszteség, sem anyagi, sem szellemi. „Az otthon egy folyamatosan változó, pezsgő hely. Egyszer pihenésre használjuk, máskor dolgozunk benne, vagy épp vendégül látjuk barátainkat.”
- vallja Fónagy Dóra és Birkás Gábor építész, akik egy új bútorrendszert álmodtak meg, aminek kialakítása során megvizsgálták, hogy a személyes életünk, munkánk, időbeosztásunk, elvárásaink, közösségeink, hogyan befolyásolják életünk tereit, vagy megfordítva, milyen szempontok alapján formálhatjuk, alakíthatjuk a környezetünket úgy, hogy az megfeleljen jelen korunk kihívásainak.


Így a deCodex fejlesztésében a bútorok multifunkcionálisak, a polc működhet padként, a konyhaasztal home office-ként. A bútorelemek lehetséges funkcióit a magasságuk határozza meg, amely méretből három létezik: a szék, az ülve és az állva használt felületek, melyek lehetnek székek, ágyak, polcok, asztalok vagy munkafelületek. Az egyes elemek modulosan épülnek fel, így szabadon továbbfejleszthetőek, alakíthatóak, az életkor és az élethelyzetek változásával felmerülő igényeknek megfelelően.


A terv egy piacorientált termék kikísérletezése volt, ami a design tudatos közönséget vonzza. A tervező csapat arra vállalkozott, hogy a környezetünket értelmezze úgy, hogy rendszerekben gondolkozzon. A mindennapi élethelyzetekhez próbál alkalmazkodni a bútorcsalád, a mai élet új igényeire próbál meg választ adni. Fónagy Dóra, Birkás Gábor építész tervezők és Szabó Zsolt, – aki a gyártásért felel majd – különböző térszervezési kísérletek során rájött arra, hogy a mindennapi élethelyzetekben három különböző magasságban lévő vízszintes síkot használunk elsősorban: 90 cm magasságban egy állva használt munkafelületre (pl. konyhapult), 75 cm magasságban egy ülve kényelmesen elérhető felületre (étkezőasztal, íróasztal), és 45 cm magasságban egy ülőfelületre van szükségünk. Ha ezeket a síkokat függőleges elemekkel egészítjük ki, akkor pedig megkapjuk a lakásban szükséges bútorainkat, mint például polcrendszert, dolgozó-vagy étkezőasztalt, szekrényt, ágyat.Azáltal, hogy a végtelenségig lehet kombinálni az elemeket, és saját magunk választhatjuk meg a funkcióját a bútornak, mi magunk is alkotó módon veszünk részt a saját életünk/életterünk alakításában. Ez a fajta szemlélet olyan alkotó attitűdű embereket céloz és inspirál egyben, akik igényesek a környezetüket illetően és készek saját céljaik megvalósítására.


A bútorrendszer kitalálói a LEGO rendszerére építették a koncepciót, ami specifikus alapelemekből és csomópontok megadásából alakul ki, amit aztán tovább lehet gondolni. Fontos felismerni, hogy ez a koncepció egy újfajta gondolkodásmódot próbál bevezetni a mindennapi életünkbe, egy új irány felé mutat.


Design–Energia–Természet szemlélet


Az alapszemlélet a természethez való viszonyulásunkból indul ki, egy egyszerű, triviális gondolkodást feltételez, ami alkotói magatartásra ösztönöz. Hogyan tudunk mi emberek a természettel együttélni az egészségügyi és mentális állapotunk érdekében, úgy hogy nincs ebből hátrányunk. A kérdés az, hogyan lehet életteret vagy lakókörnyzetet létrehozni ezzel a szemlélettel, valamint a tudomány és a technika által létrehozott anyagokat hogyan tudom használni a saját életterem kialakítására. Mint alkotó, kreatív módon kell hozzányúlni a téralkotó elemekhez.

A rendszerekben való gondolkodás saját lehetőségeket szab, kreativitásra sarkall. Ugyanaz a polc lehet konyha, étkező, home office, függőágy – a nyugalom tere és gyerekágy egyben. A bútor magában áll a térben, így az ablak nem hátrány lesz, hanem a térkoncepció része.

Ahhoz, hogy elterjedhessen ez az új ideológia a bútorgyártók- és a felhasználók körében, ahhoz teljes szemléletváltásra van szükség. Ehhez segít hozzá a DEN koncepció (Design-Energy-Nature). Ez a három elem lesz a természet közeliség és a környzetettudatos élet lehetőségének feltétele. A deCodex fejlesztői egy installációval fogják érzékeltetni az új élettér lehetőségeit. Ahhoz, hogy megértsék a felhasználók ezeket a bútorokat, ahhoz meg kell ismerkedni a rendszerrel. Ennek a folyamatnak az első lépése lehet a Design+ Kiállítás, ahol először mutatják be a kész termékeket nagyközönség számára május 11. és 13. között a Max City-ben.

A deCodex csapata:

Birkás Gábor építész (Arch&Art Kft.)

Fónagy Dóra építész (defo labor)

Szabó Zsolt gyártási szakértő (Nett Front Kft.)

A kiállítás egy csapatmunka eredménye, köszönet a BoConcept-nek a bútor kiegészítőkért, a Decor Classic-nak a függönyökért, a Delta TM Kft.-nek a színháztechnikáért, a Fuggoagy.hu-nak a függőágyért, az Oázisnak a növényekért, a Pannon Falap-Lemez Kft.-nek az anyagokért, valamint a Peter's Paplan Kft.-nek a matracért.

További információk: defo labor

Videók: defo lab


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
Design+ Kiállítás és Vásár 2012
Idén második alkalommal kerül megrendezésre a Design+ Kiállítás és Vásár a MAXCity Lakberendezési Áruház területén.


KATEGÓRIÁK