Design
Design  »  Designer portré  »  Gulyás Judit textiltervező
Textiltervező

Gulyás Judit textiltervező

Szép Házak
 
2012. március 6.
Gulyás Judit nívódíjas textiltervező kísérletező alkat, aki különleges szőnyegeivel ámulatba ejti a közönséget. Évente többször is megjelenő friss kollekciói mögött folyamatos elmélyült munka van, megrendelések sora, analizálás és szüntelen megújulás.
Gulyás Judit textiltervező kísérletező alkat. Hajtják előre az újabb és újabb gondolatok, ötletek, melyeknek persze csak töredékét lehet megvalósítani. Már művészeti főiskolás textiles tanulmányai közben meglátta, hogy a „szőnyeg” sokkal többről szól, mint amennyit megragadnak belőle.


Fan collection –  Páva legyező

Fan collection – Tűz legyező

Hazánkban először ő volt az első tervező, aki – 1998-ban – hand-tufting technikával egyedi, 100% gyapjúból kézi tűzött szőnyeget alkotott. Azóta is ebben a műfajban dolgozik, főként megrendelésre.

Flower-network collection – Virághálózat

Ahhoz, hogy a puszta térből „hely” legyen, a házból pedig „otthon”, fel kell térképezni a leendő szőnyeg enteriőrben betöltendő szerepét. Elsődleges funkciója mellett mi a cél: a tér egyes alkotóit összekösse vagy szétválassza? A bútor folytatásaként élje életét, vagy külön szigetet képezve kapjon fő- vagy mellékszerepet?

Net-rug collection – Kék hálózat

Net-rug collection – Méhsejt modulok

Petal rug – Sziromlevél szőnyeg

Minden születendő szőnyeg egy új kihívás a tervezőnő számára. Mivel elég nagy felületet képez a lakásban, nagy a felelősség, például a színekben is: másképp működnek a színek kicsi, és másképp nagy felületen.

Millefleurs collection – Virág modulok mályvában

Millefleurs collection – Virág modulok fehérben

Flower-network collection – Virághálózat

Fontos az adott térben a belsőépítész koncepciója, a megrendelő világa, a stílus melyben minden - az adott térben - szereplő tárgy megjelenik, beleértve a szőnyeget is. „Egy szőnyeg soha nem lesz festmény, és nem kép. A lényege is borzasztóan egyszerű számomra: ne zavart és szétszórtságot okozzon, hanem egy középpontba vezessen, és bensőségesen kötődjön életünkhöz, nyugalmat és békességet árasszon a házban.” (Zao-Wou Ki)

Kortárs keleti szőnyeg

Türkizhullám

A természet, a tervező művészetének állandó forrása. A rét élő szőnyeg. A fűcsomók változatos magasságúra nőtt szálai ihlettek a szabálytalan kézi nyírásra, amit a kész szőnyegen saját kezűleg végez egyéni plasztikát adva minden egyes darabnak. Így különböző magasságúra nyírt szőnyegei gyapjútengere a természet szelíd erőit idézi.

Vulkánszőnyeg

Millefleurs collection – Virág modulok szürkében

Millefleurs collection – Virág modulok szürkében

Számos – szerzői joggal védett – technikai újítása van, például az „organikus nyírás”, melyre 2004-ben Formatervezési Nívódíjat kapott. Az igényes magánlakások mellett bármely építészeti térben szükség lehet a puha, gazdag faktúrájú, természetes felületre. Kortárs építészeti tereinkben miért ne jelenhetne meg akár egy egész falfelületen – melegítő funkciója mellett – bolyhos, kényeztető struktúrájával a rideg fém és kő építészeti elemek ellenpontjaként? Miért ne lehetne jelen, hol elegánsan a luxus kísérőjeként, hol merészen, játékos építészeti elemek cinkostársául szegődve?

Zuzmó szőnyeg

Zuzmó szőnyeg

Levél szőnyeg

„A szőnyeg nem pusztán egy lélektelen tárgy. Egy lélektani átvitel, egy út a képzelet felé. Egyfajta lehetőség az építészet merevségének megtörésére, hogy lágyságot adjunk a térnek és felszabadítsuk a lélek munkáját.”
(Piero Dorazio)

Építészeti szőnyegburkolat

Építészeti szőnyegburkolat

További információk: Gulyás Textil
Facebook/GulyasDesign


Címkék: