Design
Design  »  Designer portré  »  Vidó Nóri, építész, formatervező
Formatervező

Vidó Nóri, építész, formatervező

Kollár Franciska
 
2012. április 2.
Vidó Nóri építész nem csupán házak tervezésével szeretne foglalkozni, hanem bútorokkal is. Amikor egy ház stílusán töri a fejét, már látja maga előtt a berendezést is. Mindig komplex koncepcióban gondolkozik.
A gimnáziumi évek végén még nem kristályosodott ki egyértelműen, hogy Nóri mivel fog foglalkozni. Nem tudta eldönteni, hogy mit válasszon, mert úgy érezte, semmiben sem olyan kiemelkedő tehetség. Azért választotta végül az építészetet, mert szerinte, – Az építészet olyan dolog, amiben valamit csinálni is kell, ettől olyan összetett”. A bútorokra tekintve pedig úgy tűnik, ebben az iparágban magas színvonalok tudja kamatoztatni kreativitását a tervező. Jó döntés volt az építészet, de mégjobb a bútortervezés.
 
Mifi és a szék

A fiatal tervező a Budapesti Műszaki Egyetem építész szakos hallgatója mind a mai napig. Tehetségét eleinte házak tervezésével bontakoztatta ki, később kezdett el csak bútorokat tervezni. Nagy hatással volt rá, hogy igazi építész családban nőtt fel. Már kislány korában is édesanyja tervezőasztalán üldögélt, mégsem ez befolyásolta a pályaválasztáskor.

Boy szék

A Bauhaus eszménye érvényesül munkáiban. Állítása szerint nem elégíti ki, ha „csak” egy házat kell megterveznie. Ha már nekiáll, akkor bútort is tervez a házhoz, ezáltal komplex kérdésként tekint egy otthon kialakítására.

Girl szék

Eleinte szórakozásból tervezett egyéb dolgokat egy házhoz, később azonban életre keltek a tárgyak. Ebből született az a gondolat, miszerint a háznak, a lakásnak, a bútoroknak és benne minden tárgynak egységes arculatot kell alkotniuk.

Castle szék
A tehetségség formatervező úgy érzi, hamarosan tovább kell lépnie a bútor vonaltól, hiszen úgy véli, hogy a tányérokat, az evőeszközöket meg a poharakat is a házhoz kellene tervezni, ez pedig sorozatgyártást vonna maga után. Minden kihíváshoz nyitottan áll, ha egyéniségének megfelelő célokról esik szó. Nagyon fontos számára, hogy megismerje megrendelőjét. Ahhoz, hogy egy házat megtervezzen, meg kell ismernie jól azt a személyiséget, aki ott fog élni. Csak így lehet neki jót tervezni.

Centipede szék

Sok építésszel ellentétben Vidó Nóri nem rest bekapcsolódni egy munkafolyamat közepébe, akár tanácsadás szinten is, még akkor sem, ha azt nem ő kezdte el. Véleménye szerint kevés olyan projekt létezik, amit nem lehet megmenteni.

Corkscrew szék

Minden székéhez nyolc másik koncepció tartozik, meg egy hozzá passzoló asztal. Így kapja az ember a tökéletes egységet. A tervezés nála mindig úgy kezdődik, hogy elkezd gondolkodni, mit is akar, aztán félreteszi a terveket, kis időre elengedi azt, majd teljesen mással kezd el foglalkozni. Egyszer csak megjelenik a fejében a konkrét tárgy, egy konkrét forma, amit aztán gyorsan papírra vet. Van olyan szék, amit egyszerűen csak megálmodott. Nórinál nincs kényszeredett skiccelgetés, éjszakákon át tartó ötletelés.

Funky fotel

Korszerű és egyedi darabokat tervez. A formatervező szerint, „egyedi tervezésű luxus bútort olcsóbb gyártani, mint sorozatot”. Ennek ellenére itthon még mindig csak a tehetősebb réteg engedheti meg magának Vidó Nóri bútorait. A tapasztalatok azt mutatják, hogy külföldön egyelőre nagyobb érdeklődés muutatkozik a magyar iparművészek iránt. Sajnálatos tény, hogy a magyar tervezők munkáinak nincs itthon piaca, de jó úton haladnak affelé, hogy ez megváltozzon. Számos fiatal tehetség jött ki az egyetemekről az elmúlt esztendőkben, akikre érdemes lesz odafigyelni a jövőben. Legyen forma- vagy öltözéktervező, vannak kiemelkedő tervezők, – köztük Vidó Nóri, – akik reményeink szerint külföldi sikereiket követően meghódítják majd a magyar közszférát is. Kezd felnőni egy olyan generáció, akik nyitottabbak és érdekli őket, hogy mi történik a világban. Bennük van minden reménység.

Twiggy szék (Fotók: Tóth Barnabás/Aka Barnie)

A legújabb design darabok a londoni design fesztiválon fognak bemutatkozni szeptemberben a Madeinhungary tárlat keretén belül, ahol több másik tervezővel Vidó Nóri is kiállít majd.

Érdekességként említhető meg, hogy amikor Vidó Nóri éppen nem egy újabb tér megalkotásán, vagy egy bútor formatervén töri a fejét, akkor a konyhában sürög-forog. Az elsők között ismerhettük meg a Moha és Sáfrány gasztroblogot, ami az ő nevéhez fűződik.

További képekért kattintson ide!

További információk: Facebook/Vidonori


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
Tomcsányi Dóri – Őszi/téli kollekció
Tomcsányi Dóri új, őszi-téli kollekcióját továbbra is a pulzáló színek inspirálták. A Color Project folyatatása a legújabb kreáció.
The GardenStudio
A The GardenStudio kis csapattal indult útjára, amely folyamatosan alakul, bővül majd. Különböző részterületek, mégis egy érdeklődés.
HANNABI – Freestyle Home
A HANNABI abból a gondolatból született, hogy a magyar design bútorok kicsiny számának oka a gyártók és a tervezők kooperációjának hiánya.