Design
Design  »  Enteriőr  »  Élet az Öreg Házban
Enteriőr

Élet az Öreg Házban

Élménydesigner
Girona óvárosában, az Alemanys utca 5. szám alatti épület sok mindenről mesélhetne, ha beszélni tudna. Már az újjászületése is felér egy regénnyel.
Girona történelmi városrészében a Barri Vell-ben húzódik az eredeti, régi városfal. Ugyancsak itt fut az Alemanys utca, melynek 5. számú épülete pontosan szemben áll a városfal egyik legrégebbi kapujával. Ez éppen a Sant Domenec zárdára nyílik, háttérben a székesegyházzal, egyszóval a történelem életre kel. Az Alemanys 5. szerkezetének valódi korát nehéz meghatározni, de biztos, hogy valahova, mélyen a középkorba nyúlik vissza az építése – mondja Anna Noguera építész, aki férjével Juan Manuel-lel vállalkozott a félig romos ház felújítására. Ettől persze a feladat csak izgalmasabb lett Anna számára. A cél, miszerint a régi épületben integrálja az új és korszerű elemeket, mindezt ésszerűen és tisztán, megmutatva a fény, az árnyék, a tűz, a víz, a tér és a csend lényegét, szemmel láthatóan megvalósult.

Fotó: Enric Duch

A 16. századtól többször átépítették a házat, ettől az eredeti belső elosztás alaposan eltorzult. Anna Noguera igyekezett a korhű állapotokat feltárni és a legfontosabb építészeti sajátosságokat szem elé tárni, a jelenleg 594 négyzetméteres épületben. Az egyik legfontosabb szempont az eredeti formák kibontása során, a minél több természetes fény bebocsátása, amitől a terek is megfelelő hangsúlyt kaptak. A szerkezeti elemeket szem elé tárták: a tölgyfa gerendázat, az áthidaló acéllemezek, de még a lift acéllemezei sincsenek rejtve. Mindenütt természetes színekkel és textúrákkal találkozunk.A magas kőfalak mögé zárt kert szerves részévé vált az enteriőrnek, folytatása annak. A lebontott elemekből, régi kövekből és burkolatból épült meg a kinti ciszterna, ami az esővizet gyűjti és innen öntözik a kert növényeit. A nagy, fedett terasz a badiu, az utcai homlokzat koronája és a ház legjellegzetesebb eleme.A berendezés puritán és minimalista. A hátteret a nyers kő- és betonfalak, a tölgyfa hajópadló, az acéllemezzel burkolt kandalló fal adja. Ehhez válogatták a bőrrel és vászonnal bevont ülőbútorokat, a nyersfa asztalokat, a hófehér pamut függönyt. Itt döbbenhetünk rá arra, hogy a mindennapi kényelmünkhöz milyen kevés is elég.

Címkék: 


KATEGÓRIÁK
Enteriőr (96)