Design
Design  »  Enteriőr  »  Erdő szélén jó lakni
Enteriőr

Erdő szélén jó lakni

Élménydesigner
Próbálta már valaki az erdei életet egy kényelmes, ám puritán házikóban? Olyan lehet, mint a mesében. Vagy még annál is jobb.
Nap, mint nap ücsörgés a városi dugóban, tömegek a bevásárló-központokban, egész napos pörgés, aztán az otthoni nyugalom helyett a szomszédék bömbölő tévéjét lehet hallgatni. Ismerős? Ki ne kívánta volna magát ilyenkor a világ végére? Ez a kívánság nem lehetetlen, és még a világ végéig sem kell elmenni. A kerekerdő szélén álló négyszögletű házikó (Four Cornered Villa) tulajdonosát is valószínűleg a fentiekhez hasonló sokkoló élmények űzték a rengetegbe.

Fotó: kuvio.com


Finnországban járunk, ahol egy kiváló építész csapat, a Ville Hara és Anu Puustinen alapította Avanto Architects kapta azt a megbízást, hogy egy minden szempontból a környezetbe illeszkedő, ám hagyományosnak cseppet sem nevezhető faházat tervezzenek. Az izgalmak már a kereszt alakú alaprajznál elkezdődnek, hiszen ha körbejárjuk az épületet, a ház mindenhonnan más és más arcát mutatja. A belső tér teljesen nyitott, nincsenek határoló falak, olyan légies és könnyed az enteriőr, hogy egy pillanatra azt is elfelejtjük, tulajdonképpen egy masszív faházban vendégeskedünk. Ez részben a szinte tökéletesen fehér felületeknek is köszönhető. A lazúrozáson helyenként átüt a faanyagok erezete, ettől a modern látvány némileg rusztikus benyomást kelt. A ház külső felületét fekete favédővel kezelték, amitől a fehér belső csak még feltűnőbb. A kontraszt szándékos.
Hogy ez a lak a végtelenségig puritán, az vitathatatlan. A berendezés a legszükségesebbekre szorítkozik: ágy, asztal, szék, kályha. No meg a szauna, ha már az ezer tó országában járunk. Az épület jól szigetelt, kizárólag fával fűthető, sem áram, sem folyóvíz nincs. A tulajdonosnak nem is hiányzik egyik sem. Ez az egyszerű aszkéta lét drámaian különbözik a hektikus várositól. De hát ezért jó erdő szélén lakni.
Címkék: 


KATEGÓRIÁK
Enteriőr (96)