Design
Design  »  Enteriőr  »  Minimalizmus történelmi falak között
Enteriőr

Minimalizmus történelmi falak között

Élménydesigner
Kétségtelen, hogy a 21. század a paradoxonok kora. Aki nem hiszi, járjon utána Old Jaffa-ban, ahol ősi falak között posztmodern lakásra talál.
Tel-Aviv Old Jaffa városrészében áll az a több százéves épület, melynek vaskos kőfalai között a minimalizmus iskolapéldája rejlik egy lakás formájában. A helyszín egyedülálló, a ház a parti sziklákra épült, valamikor a középkorban – az épület pontos korát nem sikerült meghatározni – a nyugatra néző front minden nyílásából a ragyogó Földközi-tengerre látni. A hosszú évek során az épület számos változtatáson esett át, ami sérüléseket okozott a terek eredeti minőségében. A Pitsou Kedem Architect vállalkozott arra, hogy megőrizve a korabeli architektúrát, a szegmentált mennyezetet, a boltíveket, a komplett szerkezetet eredeti formájába és eredeti anyagokkal állítja vissza, majd előkészíti a teret egy 100 négyzetméteres modern lakás berendezéséhez.

Fotó: Amit Geron

Első körben az épületet meg kellett tisztítani az idegen elemektől, gyakorlatilag „leradírozták” róla a rárakódott és nem odavaló anyagokat. Ahogy a munka a vége felé közeledett, a tervezők - Pitsou Kedem, Raz Melamed és Irene Goldberg - meglepődve tapasztalták, hogy a középkori aszkézis és a modern minimalizmus közötti mezsgye jóformán eltűnt, annak ellenére, hogy időben sok száz esztendővel számolhatunk. Mi sem volt könnyebb, mint a régi és az új egyesítése ebben az ódon környezetben, egy nem mindennapi kontrasztot teremtve ezáltal.

 

Az eredeti anyagok és textúrák megmaradtak, ahogy az épület külső héja is sértetlen, illetve eredeti állapotába visszaállított, a modern gépészetet pedig mindezt tiszteletben tartva helyezték el, szinte észrevétlenül. A tereket megnyitásával megváltozott a belső áramlás, és lehetővé vált a modern anyagok, a rozsdamentes acél, a vas, az üveg használata.

 

A végeredmény tökéletesen kiegyensúlyozott és harmonikus, ugyanakkor látható és érezhető az időbeli kettősség és az ebből adódó finom, egyáltalán nem kellemetlen feszültség. Mert ez a paradoxonok ideje.


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
Luxus apartman Torinóban
Purizmus és luxus. Két véglet, melyek együtt nem léteznek. Látszólag. De ne feledjük: az ellentétek vonzzák, sőt, jól kiegészítik egymást.


KATEGÓRIÁK
Enteriőr (96)