Design
Design  »  Enteriőr  »  Modernista lakás, ikonikus bútorokkal
Enteriőr

Modernista lakás, ikonikus bútorokkal

Élménydesigner
Mauricio Arruda otthona olyan, mint egy tükör: berendezésének minden darabja arról mesél, ami São Paulo egykor volt, és amivé változott.
São Paulo az 1950-es és 70-es évek között élte első fénykorát. A Juscelino Kubitschek de Oliveira kormányozta Brazíliában a gazdasági fellendülés hatására a modern művészetek és az építészet terén – gondoljunk csak Oscar Niemeyerre – is új szelek fújtak. Ekkor épült fel az új főváros Brasilia, ám az ország pénzügyi és kulturális központja a 2,6 millió lakosú São Paulo volt.

Fotó: Fran Parente


De mi köze van mindennek Mauricio Arruda otthonához? Ez az apartman a Paulista Avenue szomszédságában található, a város egyik kultikus sugárútjától két háztömbnyire, ahol egymást érik az 50-es évek modernista épületei. Úgy tűnik, hogy mára a várossal együtt ez az utca is újjászületett, és aki ad magára – és persze megengedheti magának – az itt vásárol lakást.
Az építész-formatervező Mauricio Arruda a lakás 20. század közepére jellemző elrendezését a 21. századi igényekhez fazonírozta. Ehhez újratervezte a teret, de felhasználta az 1950-es évekre jellemző anyagokat és burkolatokat, majd ebbe az újrafogalmazott térbe helyezte el a korabeli ikonikus bútorokat és kiegészítőket.A 150 négyzetméteres apartman jelentős építészeti felújításon esett át. Mauricio a központi teherhordó pillér kivételével kiüttette a falakat. A konyha helyét megváltoztatta, így jutott hely egy háló- és két fürdőszobának. Az eredmény egy nyitott konyha, amely a Brazíliában oly fontos társasági élet középpontja.A padlók, a munkalapok és a falak egyaránt arra az időszakra utalnak, amikor az épületet felhúzták. Nem véletlen, hogy Mauricio választása erre a lakásra esett, hiszen mint szenvedélyes brazil és designer, nem csak jól ismeri, de „beszéli” is az 50-es évek modernista formanyelvét. A feketére festett padló és fehér falak méltó hátteret adnak a sokszínű bútorzatnak. A lenyűgöző környezet a maga valójában mutatja meg a brazil hi-lo életmódot.www.franparente.com


Címkék: 


KATEGÓRIÁK
Enteriőr (96)