Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  5 tipp a teraszburkolat kialakításához

5 tipp a teraszburkolat kialakításához

Promóció
A kellemes teraszon töltött időt beárnyékolhatja, ha a terasz burkolata repedezett, felpúposodott, a lapok mozognak, sőt akár balesetet is okozhatnak. Ennek kapcsán felmerül a kérdés, hogy mi okozhatja a problémákat: a nem megfelelő szakember; a nem szakszerűen kialakított rétegrend, aminek során valamely fontos anyag kimaradt; a be nem tartott technológiai idők vagy a termékismeret hiánya, a nem megfelelő termékek használata?
Felmérések is alátámasztják, hogy az épületen belüli munkák közül a burkolás az, amit szinte mindenki – amúgy nagyon helyesen – szakemberre, azaz burkolóra bíz. Kellő szakmai tapasztalat nélkül, de leginkább a megfelelő minőségű és hosszú távon is tartós eredmény érdekében feltétlenül ez a megoldás javasolt. Ennek ellenére, nem hátrány, ha tudjuk, mi okozhatja a teraszburkolatunk repedezését, felpúposodását, és a mozgó, balesetveszélyes teraszfelület kialakulását. Ehhez nyújtanak segítséget a Murexin tanácsai és ajánlott termékei.


1. A száradáshoz idő kell


A Murexin „gyors termékei” lehetővé teszik, hogy akár 24 óra alatt hatalmas lépéseket tegyünk – pontosabban tegyen Megbízható Murexin Mesterünk – álmaink teraszburkolatának kialakításához. Ám vannak olyan ún. technológiai idők, amit mindenképpen érdemes kivárni, mert hiába a jó szakember, a kiváló termék, az alapfelületnek (esztrichnek, betonnak) megfelelő mértékben ki kell száradnia, ugyanis ezek a száradási folyamat során zsugorodnak, mozognak. Amennyiben a lapokat túl korán fektetjük le, a burkolat megrepedhet és felválhat.

2. Eltérő környezeti hatások kültérben


Kültérben az alulról felszivárgó talajpára, talajnedvesség is a lapok felváláshoz vezethet, amennyiben teraszunk alsó része nincs megfelelően szigetelve. A hőingadozások során a normál igénybevételű ragasztók merevek, ezért ezek a mozgásokat nem tudják kellőképpen felvenni. A hőmérséklet ingadozásokból eredő mozgások és a megnövekedett igénybevétel miatt flexibilis ragasztók használata javasolt. Ilyen pl. a Murexin KGX 45 Univerzális, illetve az alakváltozásra képes Murexin KGF 65 Totál Flex ragasztó.

Kültérben történő ragasztási munkálatoknál figyelembe kell venni, hogy a lapok hátoldalának beágyazódási mértéke legalább 90 százalékos legyen, vagyis a lap hátoldalát legalább 90 százalékban fednie kell a ragasztónak, így a felfagyás veszélye elkerülhető. Ezért a kültéri lapok kétoldali kenése felétlenül alapvető követelmény.

3. Nap szárítja, eső veri, fagy rongálja


A Magyarországon jellemző hőingadozások teraszburkolatainkra kifejtett „áldásos” hatása lehet a fuga repedezése is. A fugázóanyag repedésein keresztül a víz bejut a szerkezetbe, ami a következő fagy hatására a lapok feltöredezését és az alapfelülettől történő biztos elválását eredményezi, valamint tönkreteszi a beton aljzatot is.

Erre megoldás a terasz felülről történő víz elleni szigetelése az ún. kenhető szigetelésekkel, más néven alternatív vagy másodlagos szigeteléssel, amelyekkel varrat- és hézagmentes szigetelést lehet elérni. Kültéren a Murexin PD 1K Profi vastagfólia, Murexin DKM 95 szigetelő- és ragasztóhabarcs, Murexin 2 KS folyékonyfólia vagy a DF 2 K vastagfólia felhordása javasolt, minimum 2 mm vastagságban a kiegészítő rendszerelemekkel együtt pl. Murexin DB 70 hajlaterősítő szalaggal alkalmazva.

Későbbi problémák forrása lehet, hogy a burkolás során a bebőrösödött ragasztó nem tapadt megfelelően a laphoz, ezáltal nem bírja a hőingadozásokat és a kisebb-nagyobb igénybevételeket. Erre a hozzáértő szakember feltétlenül odafigyel!

4. Vízelvezetés, de merre is?


Kültérben a burkolatot min. 1-1,5 százalékos lejtéssel kell kialakítani, hogy a nedvesség ne tudjon a fugákba beülni, és a kenhető szigetelés hiányában ne juthasson be a víz a szerkezetbe. Remélhetőleg a mesterember nem feledkezik meg a vízorros kiképzésű vízelvezető profilok beépítéséről sem, hiszen ezek kihagyása is a lapok felválásához vezethet.

5. A fuga nem csak esztétikai elem


Az utolsó munkafázis a megfelelően kiválasztott flexibilis Murexin FM 60 fugázóanyag felhordása, a dilatációknál, sarkoknál, éleknél SIL 60 szaniter szilikon használatával kiegészítve.


A minőségi teraszburkolat elkészítéséhez szükséges termékekről további információért kattintson a termékek nevére:

További információk: Murexin

Címkék: