Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  A laminált padló kiválasztása

A laminált padló kiválasztása

Szép Házak
Ha a lakásépítés vagy felújítás során elérkezett a laminált padló kiválasztásának ideje, jó tudni, hogy mi alapján keressük meg az ideális laminált padló modellt.

Fontos a laminált padló kopásállósága


A burkolat kiválasztásánál a legfontosabb szempont a kopásállóság és a megjelenés. De mit jelent a kopásállóság? Ez az a tényező, mely az igénybevétel erőssége szerint sorolja osztályba a burkolatokat. A burkolat gyártója a termék csomagolásán feltünteti az igénybevételi osztályt és a kopásállóságot. A magyar szabvány szerint a 33-as igénybevételi osztály és az AC5-ös kopásállóság a legmagasabb érték, vagyis ez a legjobb.

Fotó: Witex

A laminált padló felülete


Ugyancsak fontos szempont a laminált padló felülete. Határozzuk meg lakásunk stílusát, vegyük számba a színeket és igyekezzünk ezekhez megfelelő felületű padlót választani. Gondoljuk végig, hogy mi a fontos: a burkolat inkább dekoráljon vagy elég, ha funkcionálisan jelenik meg a térben.

A felületi megjelenésnél fontos tényező a laminált padló fózolása. A fózolás annyit tesz, hogy a padlók éleit a gyártók 45 fokban lecsiszolják, így a két panel összepattintásakor V-alakú fuga keletkezik. A fózolás előnye, hogy jobban hangsúlyozza a padló panelek szélességét és hosszúságát. Minél nagyobb a helyiség, annál esztétikusabb egy hosszabb, szélesebb panel.


Az élek impregnálása


Ez ugyancsak fontost szempont, hiszen a laminált padló éleinek impregnálása a termék élettartamát is befolyásolja. Lehet a panelek csatlakozását impregnálni, ezáltal minimálisra csökkennek a napi felmosás által keletkezett sérülések. A rossz vagy hiányos impregnálás következménye, hogy az illesztéseknél rövid időn belül ún. táskásodás alakulhat ki.

Közületek laminált padlói


Ha irodába, üzletbe vásárolnánk laminált padlót, válasszuk a legmagasabb kopásállóságú és igénybevételi osztályozású terméket. Ügyeljünk arra, hogy az élek impregnálva legyenek. Készüljünk fel, hogy nagyobb igénybevételnél a padlók könnyen sérülnek és károsodnak.

Címkék: