Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  Az igazán jó ablaküveg ismérvei

Az igazán jó ablaküveg ismérvei

Klinger Gábor / Internorm Ablak Kft.
Mindenki hallott már az üvegházhatásról? Mindenki szeretne kevesebbet költeni a fűtésre? A válasz mindkét kérdésre valószínűleg igen. A kettőnek köze van egymáshoz, hiszen a rettegett üvegházhatást a saját otthonunkban kihasználva hozzájárulhatunk a globális üvegházhatás csökkentéséhez, ezáltal a pénzünket kellemesebb dolgokra költhetjük, mint a fűtésszámla kifizetése.
A megoldást erre azok a jó hőszigetelő üvegek kínálják, amelyek a meleget a lakásban tartják, miközben a nap melegítő sugarait is átengedik. Az üveg hőszigetelését az Ug hőátbocsátási érték jellemzi. Annál jobb, minél alacsonyabb ez az érték. Az ablak nagy része üveg, ezért fontos ez a mérőszám, de ahhoz, hogy az összes tulajdonságát értékelhessük, az egész ablakra vonatkozó Uw értéket kell használnunk. Ez 0,8–0,9 W/m2K között már kiemelkedően jónak számít.

A globális üvegházcsökkentéshez hozzájárulhatunk otthonunkban kialakított hőszigetelő üvegek segítségével.

Az elérhető ára miatt jellemzően használt argon gáztöltés használatával jónak számít a 0,6 W/m2K. A g érték azt mutatja meg, hogy a napenergia hány százalékát enge-di be az üveg. A kétrétegű, Ug=1,1-es üvegeknél ez sokszor 63%, a jobb szigetelésű, háromrétegűekre viszont 50% a jellemző. Ez nem tévesztendő össze a fényáteresztő képességgel, ami a járatos üvegeknél jellemzően 80%, ami azonban az energiatakarékosság szempontjából nem jelentős tényező.


Az úgynevezett Solar Plus üveg a két előnyt egyesíti: Ug értéke 0,6 W/m2K, g értéke pedig 62%. Ez az üveg a lakásban tartja a meleget és a nap melegítő hatásából a járatos háromrétegű üvegekhez képest több mint 20%-kal többet hasznosít, ezzel tovább csökkenti a fűtési számlánkat. Ehhez szükséges a különleges Solar Plus-bevonat és a 48 mm-es vastagság, amelyet jelenleg még csak a legkorszerűbb ablakszerkezetek képesek befogadni. Természetesen az üvegek közötti tereket gázzal töltik ki a jobb szigetelés érdekében. Fontos tehát, hogy milyen garanciát kapunk erre a gáztöltöttségre.

Forrás: Internorm Ablak kft.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
Nagy üvegfelületek az építészetben
A modern építkezés és felújítás nagy hangsúlyt fektet a nyitott terek és a nagyméretű üvegfelületek kialakítására.
TFH + E szakkiállítás és konferencia
A Tetők, Falak, Homlokzatok + Épületenergetika szakkiállítást és konferenciát 2011. február 16. és 18. között rendezték meg a Syma Rendezvényközpontban.