Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  A beltéri ajtó beépítésének szempontjai

A beltéri ajtó beépítésének szempontjai

Farkas Ági
Hiába választunk kiváló minőségű és esztétikus ajtót, ha annak beszerelését, beépítését nem megfelelő szakemberre vagy cégre bízzuk.
Ne kövessük el azt a hibát, hogy az ajtó, illetve az ajtót forgalmazó cég kiválasztásakor nem győződünk meg előre arról, hogy a beépítést végző cég mennyire felkészült, milyen tapasztalata van és milyen minőségű munkát végez. Ennek hiányában előfordulhat, hogy a tökéletes minőségű ajtót ferdén, csálén, pontatlanul szerelik be.


A kiállított ajtók mint referenciák


A legkézenfekvőbb a forgalmazó bemutatótermében megfigyelni a kiállított ajtók szerelésének minőségét. Ha a tokrészek illesztésnél hézagot látunk, ha lötyög vagy szorul a kilincs, ha nem záródik könnyen az ajtó, ha a tokszárak nem függőlegesek és párhuzamosak, akkor joggal tarthatunk attól, hogy lakásunkban hasonlóan rossz minőségű munkát fognak végezni.

A szerelésnél legyünk résen


Érdemes tudni, hogy az új épületek szerkezetileg még mozoghatnak, ezért, ha a tokelemeket a szerelő nem ragasztja össze, akkor ezek az illesztések könnyen szétnyílhatnak. Különösen a világos fafajtáknál és a fehér lakkozott ajtóknál néz ki ez a sötét hézag kiábrándítóan.

Ha az ajtókat, olyan helyiségben szerelik, ahol hidegburkolat van az aljzaton, mindig ellenőrizni kell, hogy a szerelő tömítette-e a tok és a padló közötti hézagot. Ha nem, a tok nedvességet szívhat fel az aljzatról és deformálódhat. Nagyon fontos, hogy lehetőleg ne engedjük beszerelni az ajtókat, amíg a végleges padlóburkolat nincs kész és a festő nem végzett a festéssel.

Az ajtók belógása


Az üvegajtók megjelenésével egyre gyakoribb az ajtók ún. belógása. A legtöbb szerelő megelégszik ugyanis az iskolában tanultakkal, és kizárólag PUR-habbal rögzíti az ajtót. Ezzel szemben a komoly gyártók szerelési utasításaiban egyértelmű az a szabály, hogy a 40 kg-nál nehezebb ajtókat ajánlott csavarkötéssel is rögzíteni a falban. A nagyméretű faajtók és a közepes méretű üvegajtók bizony könnyen elérhetik ezt a súlyt.

A lötyögő kilincs


Ha lötyög a kilincs, az nem feltétlenül a szerelés hibája. A barkácsáruházakban kapható olcsó (pl. 2 ezer forintos) kilincsek többnyire nem is szerelhetők fel lötyögés nélkül. Ha nem is a szerelés után, de fél év használatot követően valószínűleg lötyögni fognak. Ez ellen igazából csak az ún. átmenő csavaros rögzítésű kilincsek védenek. Szerelési hibára inkább a zár szorulása vezethető vissza, amikor is a kilincsrögzítő csavarokat túlságosan meghúzzák és ez összeszorítja a zártáska oldalait.

Páratartalom mérése és szellőztetés


A szerelés megkezdése előtt mindig ellenőrizni kell a helyiség páratartalmát. Tilos a szerelést megkezdeni, ha a vásárolt ajtókra előírt maximális klímaterhelést meghaladó páratartalmat mérnek. Ebben az esetben biztosan számíthatunk az ajtók vetemedésére. A biztonság kedvéért érdemes az ajtók beépítése után a beköltözésig a rendszeres szellőztetésről gondoskodni.

Kérjen ajánlatot ZENIT DOOR beltéri ajtókra az alábbi elérhetőségen:

ZENIT HOME
1013 Budapest, I., Döbrentei u. 21. 
Tel.: +36 30 501 7784
E-mail: shop@zenithome.hu
www.zenithome.hu
www.facebook.com/zenithome

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK