Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  A beltéri ajtó felülete

A beltéri ajtó felülete

Farkas Ági
A beltéri ajtó felületének, felületkezelésének kiválasztásakor nem az ajtó színéről vagy erezetéről, hanem magáról az anyagfajtáról döntünk. Ezzel együtt természetesen a beltéri ajtók kiválasztásánál esztétikai vagy praktikus szempontokat is figyelembe kell vennünk.
Egy példával élve: ha bármilyen megfontolásból bükk színű ajtó mellett döntöttünk, akkor a beltéri ajtókat választhatjuk tömör bükkfából vagy bükk furnérral borítva, de kaphatunk kétféle laminált változatot is (dekor fóliás vagy CPL), sőt léteznek nyomtatott (printelt) felületek is.


Mégis milyen szempontok alapján döntsünk a különböző felületek közül?

Esztétikum


Laikusként nem fogunk tudni különbséget tenni a tömörfa és a furnéros kivitel között. Mindkettő valódi fa, rendelkeznek a fára jellemző természetes tulajdonságokkal és minden bizonnyal lakásunk ékkövei lesznek. Látványban nem sokkal maradnak el tőlük a jó minőségű laminált felületek, de ezek valósághű megjelenése nagymértékben függ a nyomdatechnikai kiviteltől és az anyagvastagságtól.

Minél vastagabb a fólia (lemez), annál inkább lehetséges egy, a valósághoz közeli erezetet prégelni rá. A vékony fóliájú, olcsó kivitelű dekor ajtókról első ránézésre látszik, hogy csak utánzatok, tapintásuk teljesen sima. Ugyanez mondható el a legolcsóbb eljárásról, amikor is a fa nyomdai képét közvetlenül a forgácslapra nyomtatják rá.

Természetes anyagok vagy ár


Az esztétikumon túl további érzékelhető különbség, hogy a tömörfa vagy furnéros ajtók sokkal melegebb hatásúak. (Ugyanez a különbség figyelhető meg a fa parketta és a laminált padló között.) Aki tehát hangsúlyt fektet a természetes anyagok használatára, az mindenképpen tömörfa vagy furnéros beltéri ajtót válasszon. Akinek az anyagi szempontok az elsődlegesek, azok válasszák a laminált felületet, de ódzkodjanak a legolcsóbb, papírvékony vastagságú fóliás ajtóktól.

A beltéri ajtók igénybevétele


Másodszor vizsgáljuk meg, hogy milyen körülmények között kívánjuk használni a beltéri ajtóinkat. Tudnunk kell, hogy a tömörfa és a furnéros ajtók felülete bizony könnyen sérül, ha nem megfelelően bánunk velük. Így nem tanácsos egy nagy értékű tömörfa ajtót a gyerekszobába beépíteni. Ha számíthatunk csemetéink "áldásos tevékenységére", akkor egy kiváló minőségű CPL felületű ajtó az ideális megoldás. Ez a közepesen vastag laminátum már lehetővé teszi a természethű felület kialakítását és egyúttal biztosítja a nagyfokú ütés- és karcállóságot.

Találhatunk a különböző gyártók dekor ajtói között is olyat, amelynek fóliája vastagabb, ezért ezeknél sem kell sérülésveszélytől tartani. Akár laminált, akár furnérozott ajtólapról van szó, a kisebb felületi sérüléseket, például karcolásokat, könnyen javíttathatjuk szakemberrel.

A beltéri ajtók tisztíthatósága


Figyelembe vehetjük még a döntésünk meghozatalakor a tisztíthatósági szempontokat is. A tagolt, barázdált felületű tömörfa ajtók esetén körülményes lehet a takarítás, míg a sima felületű dekor vagy CPL-felületek egyszerűen és könnyen tisztíthatók. Ha nem fa színű ajtót szeretnénk, akkor a különböző színű lakkozások jöhetnek szóba.

A lakkozott ajtók ugyanúgy hajlamosak a sérülésre, mint a tömörfa vagy furnéros ajtók, de ugyanolyan könnyen javíthatók is. A leggyakoribb fehér felületen jól látszanak a szennyeződések, és ha az ajtó felületi csiszolása nem tökéletesen sima, akkor a takarítás bizony gondot jelenthet.

Kérjen ajánlatot ZENIT DOOR beltéri ajtókra az alábbi elérhetőségen:

ZENIT HOME
1013 Budapest, I., Döbrentei u. 21. 
Tel.: +36 30 501 7784
E-mail: shop@zenithome.hu
www.zenithome.hu
www.facebook.com/zenithome

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK