Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  Beltéri ajtók egyedi mérettel

Beltéri ajtók egyedi mérettel

Szép Házak
Számtalan oka lehet annak, hogy a szabvány méretű beltéri ajtó miért nem felel meg a tervezett helyre: a forma, a beépítés módja vagy akár tervezési hiba is szerepelhet okként. Ám az ajtónyíláson utólag változtatni sokkal körülményesebb, mint egyedi méretű ajtót rendelni.

A beltéri ajtók méretszámítási hibái


Jelenleg hazánkban a beltéri ajtókat illetően többféle szabvány forog használatban: vannak magyar szabványok, elterjedt a DIN szabvány, az ÖNORM méretrend szerinti, illetve lengyel szabványok. Ezzel kevesen vannak tisztában, arról pedig még kevesebbet tudunk, hogy a szabványok között is némelyik névleges méretet, a magyar szabvány azonban falnyílás méretet határoz meg. Az egyik hiba, hogy a falnyílás méretét az aljzatbetontól számítják, és mire a végleges méret kialakul, az az ajtó méretéhez már egyáltalán nem passzol.

A másik, ennél gyakoribb hiba, hogy a falfüleket, kávákat, tokfogadókat nem tervezik be az ajtónyílásba, így a szabványajtó nem fér be ide. Így az utólag beépíthető MDF tok (átfogó tok, 3,5 cm tokborítással) már alkalmatlan az ajtó beépítésére. Ha szakszerűen mérik fel az igényeket, kiderül, hogy a szabvány méretű ajtó nem megfelelő, tehát egyedi méretű beltéri ajtóra lesz szükség.

Hol és hogyan keressünk beltéri ajtót


A kiválasztott üzletben első lépésben győződjünk meg a választék gazdagságáról. Egy minőségi szolgáltatónál több mint száz forma, furnér, illetve több tucat CPL felület közül (ez egy melamin akril fólia, 0,6 mm vastag, felületi ütés-, karc-, parázs és UV-álló, szemben a papír dekor fóliákkal) választhatunk. A festett ajtóknál a RAL színskála szerinti igen gazdag színválasztékból válogathatunk. Fontos, hogy tetszőleges nyitásirányú, nyíló vagy tolófunkciós ajtókkal is rendelkezésre álljon az üzlet. A teljeskörű szolgáltatás esetén a szolgáltató a beépítést is vállalja. Ekkor felmérik az igényeket, akár a helyszínen és beépítik, valamint garanciát is adnak.


Az egyedi méret határai


Egy jó minőségű ajtónak vannak bizonyos méretbeli követelményei. Ha 60 cm-es átjárhatósággal számolunk (ennél kisebb ajtóban ne gondolkodjunk), a falnyílásnak minimum 68 cm keskenynek kell lennie. Magasságban legalább 2 méterrel kell kalkulálni. Szélességben az egyszárnyú ajtónál a 120 cm, magasságban 2,4 méter a maximálisan legyártható. Esztétikusnak és jól használhatónak a 100 cm széles és 210 cm magas ajtó számít. Tolóajtóknál a 160 cm széles, 2,7 méter a maximálisan legyártható és ez a magasságú ajtó már tolófalnak tűnik.


A 6 cm-es falvastagság már megfelelő az ajtó beépítéséhez, ez különösen a panel lakásoknál számít. Egy régi épületnél azonban akár 50-60 cm falvastagságig is megoldható az ajtó beépítése.

A tetőterekben gyakran szükség lehet egyedi megoldásokra. Itt általában az úgynevezett alakos ajtók azok, melyeket egyedi méretben kell legyártatnunk. Fontos, hogy az ajtónak mindig a pántoldalon kell magasabbnak lennie.

Egyedi méretezésű beltéri ajtót egyébként valamennyi technológiai ajtó esetén kérhetünk, legyen szó nedves téri ajtóról (pl. wellness szobákba, nagy páratartalmú helyekre), hanggátló ajtóról, tűzgátló ajtóról vagy röntgen ajtóról.

Kérjen ajánlatot ZENIT DOOR beltéri ajtókra az alábbi elérhetőségen:

ZENIT HOME
1013 Budapest, I., Döbrentei u. 21. 
Tel.: +36 30 501 7784
E-mail: shop@zenithome.hu
www.zenithome.hu
www.facebook.com/zenithome

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK