Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  Beltéri ajtók eltérő hőmérsékletű helyiségekbe

Beltéri ajtók eltérő hőmérsékletű helyiségekbe

Szép Házak
Több olyan helyisége is lehet a lakásnak vagy háznak, melyek között több °C fokos hőmérsékleti különbségek lehetnek. Ide klímatechnológiai beltéri ajtók valók.

Mikor szükséges a klímatechnológiai ajtó alkalmazása?


Amikor lakásunk két, egymással szomszédos helyisége között 6 °C foknál nagyobb hőmérsékleti eltérés tapasztalható, mindenképpen meg kell fontolnunk egy klímatechnológiai ajtó felszerelését. Miért fontos ez? Lakóépületekben, lakóterekben 23 °C foknál a levegő páratartalma 40%-os, 18 °C foknál pedig 50%-os. Azaz, ha 5-6 °C foknál nagyobb a különbség, már létrejön a páradiffúzió, ami károsítja az ajtó szerkezetét és egy idő után elgörbül, elvetemedik az ajtó.

Klímatechnológiai ajtók alkalmazási területei


Számos helyisége lehet házunknak, lakásunknak, ahol a helyiségek hőmérséklete jelentősen eltér egymástól. Az egyik ilyen érzékeny terület például a garázs és a lakótér között található, amikor a lakótérből közvetlenül is a garázsba juthatunk. Ugyancsak veszélyeztetett zóna a kamra és a lakótér közötti rész, hiszen a kamrában gyakrabban szellőztetünk a hidegebb hónapokban is, nyáron pedig rendszerint hűvösebb a lakás többi részénél. A fűtetlen lépcsőház, vagy a télikert, a szintén fűtetlen padlástér, a kazánház, mind-mind olyan részek, melyek 6 °C fokos hőmérsékleti eltérést mutatnak.A klímatechnológiai ajtók tulajdonságai


Az ajtólap szerkezetébe, a felülethordozó alá oldalanként 0,5 mm vastag alumínium lemez kerül, mely meggátolja az ajtó elvetemedését. Ez a lemez 12 °C fokos hőmérséklet különbségig biztosítja az ajtószerkezet épségét. Fontos tudni, hogy ez az ajtó tartós, 60% feletti páratartalomnál tönkremegy, igaz, hogy ilyen extrém eltérések lakásokra, lakóházakra nem jellemzők.

Ezek a típusú beltéri ajtók hőszigetelő tulajdonságokkal nem rendelkeznek, arra csak a kültéri ajtók, illetve a hőszigetelő betéttel rendelkező lemez ajtók alkalmasak.

A klímatechnológiai ajtókhoz mindenképpen javasolt az automata küszöb alkalmazása, ez ugyanis léggátló funkcióval rendelkezik, huzatmentessé téve a helyiséget.

A klímatechnológiai ajtó a lakás többi ajtajával azonos felülettel készíthető, így kívülről nem látszik, hogy más lenne, mint a többi. Az üvegezés kizárt, hiszen a beépített alumínium lemeznek összefüggőnek kell lennie, azt egy üvegbetét kedvéért nem lehet megbontani.

Kérjen ajánlatot ZENIT DOOR beltéri ajtókra az alábbi elérhetőségen:

ZENIT HOME
1013 Budapest, I., Döbrentei u. 21. 
Tel.: +36 30 501 7784
E-mail: shop@zenithome.hu
www.zenithome.hu
www.facebook.com/zenithome

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK