Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  Beltéri ajtók színe és formája

Beltéri ajtók színe és formája

Farkas Ági
Fontos kérdés, hogy a beltéri ajtó formájának és színének kiválasztásakor milyen szempontokat érdemes figyelembe venni. A beltéri ajtók kiválasztása gondos előkészítést és körültekintést igényel.

A beltéri ajtó formája


A forma meghatározásakor elsősorban az egyéni ízlésére vagy a belsőépítész, lakberendező véleményére hagyatkozhatunk a lakásbelső stílusának, hangulatának kiválasztásakor. Dönteni kell a modern vagy klasszikus formák között, de időtlen stílusú, sima felületű ajtót is választhatunk.

A modern irányzatok között megtalálhatók a minimál vagy a loft stílusú ajtótípusok éppúgy, mint a retró. A hagyományos értékek kedvelői a klasszikus vagy polgári stílusú ajtómodellek közül választhatnak. De a forgalmazók kínálatban megtalálhatók az ún. vidéki vagy népies stílusú (landhaus, country) ajtók is.

A beltéri ajtó színe


Általában nehezebb feladat a szín kiválasztás, bár ezt olykor már maga a stílus meghatározza. Fontos, hogy soha ne válasszunk prospektusból, fotó alapján, mert csak az eredeti színminta adja vissza valósághűen a felületet.

A beltéri ajtók színét elsősorban a padlóburkolatokkal, a bútorokkal és a falszínekkel célszerű összehangolni. Ha valamilyen fafelületben gondolkodunk, akkor válasszunk inkább a padlóburkolathoz vagy a bútorokhoz képest kontrasztos megoldást.

Célszerű a sötét-világos ellentétet is kihasználni. Veszélyes döntés lehet ugyanis a tölgyajtóhoz tölgyparkettát vagy bükkajtóhoz bükkparkettát választani, mert a különböző felületkezelési módok eredményeként jelentkező árnyalatkülönbségek miatt a színek üthetik egymást. Ilyenkor érdemes az ajtó és a parketta eredeti színmintáit összehasonlítani.

Sokakban felmerül az igény, hogy a beltéri ajtók színét a konyhabútorhoz vagy a kültéri nyílászárókhoz illesszék. Nos, mivel a konyhabútor a lakás egyetlen helyiségében fordul elő, ezért nem biztos, hogy célszerű annak szín- és formavilágát végigvinni az egész lakáson. Másrészt a modern konyhák legtöbbjében egyáltalán nincs ajtó vagy legalábbis nem közvetlenül a konyhabútor mellett helyezkedik el.

A kültéri nyílászáróknál inkább nemleges a válasz, mivel a legritkább esetben kerül egymás mellé egy ablak és egy beltéri ajtó. Továbbá az ablakok kerete egyrészt igen kis felületű az üveg méretéhez képest, másrészt a függönyök miatt legtöbbször egyáltalán nem látszik a belső térből.

Megfontolandó lehet a külső bejárati ajtó színét illeszteni a beltéri ajtókéhoz, de ez sem feltétlenül szükséges. Itt nehézséget okoz, hogy az eltérő gyártástechnológia és felületkezelés miatt a tökéletes színbeli illesztés szinte lehetetlen, ezért inkább kerülendő.

Vannak egyes bejárati ajtó gyártmányok (elsősorban a lépcsőházi bejárati ajtók és egyes felsőkategóriás külső bejárati ajtót gyártók modelljei), ahol ez az igény is kielégíthető.

Kérjen ajánlatot ZENIT DOOR beltéri ajtókra az alábbi elérhetőségen:

ZENIT HOME
1013 Budapest, I., Döbrentei u. 21. 
Tel.: +36 30 501 7784
E-mail: shop@zenithome.hu
www.zenithome.hu
www.facebook.com/zenithome

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK