Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  Beltéri kőburkolatok

Beltéri kőburkolatok

Szép Házak
A padló burkolásakor számos alternatíva közül választhatunk. A kőburkolat tartósságával és esztétikus megjelenésével tűnik ki a burkolatok sorából.
A belső terek kőburkolatával szemben fagyállóság tekintetében lényegesen kisebbek az elvárások, mint a kültéri burkolatok esetében. Ami viszont ennél sokkal fontosabb, az a csúszásmentesség, különösen a vizes helyiségekben. A greslappal ellentétben a kő kevésbé csúszik, mivel a kő beszívja a vizet, nem marad meg a felületén. Ehhez nem kell a kőnek érdes felületűnek lennie, a matt csiszolt kőburkolatok is megfelelnek a belső terekbe.

Crema marfil márvánnyal burkolt fürdőszoba


Sokan azért ódzkodnak a kő padlóburkolattól, mert a kő látványát, érzetét hidegnek tartják. Ez viszont a kőburkolat meleg színeivel, illetve a padlófűtéssel nagyon jól korrigálható. A kőburkolat ugyanis – szemben a gress lappal – kiválóan tartja a meleget, télen sokára hűl vissza, nyáron nehezen melegszik.

Márvány padlóburkolat


A falburkolat is készülhet kőből, ehhez 1-2 cm vastagságú kő szükséges. Funkciója inkább csak a vizes helyiségekben van, a kőburkolat máshol díszítő elemként jelenik meg.

Travertin falburkolat


Kőburkolat a fürdőszobában


A fürdőszobában megjelenő vízkő miatt a padlóra és a falra egyaránt sima matt vagy fényes felületű követ ajánlott választani, mivel ezt könnyebb tisztán tartani. Mindig tömített vagy tömör követ alkalmazzunk, mert ezek vízzárósága tökéletes. A vizes helyiségek kövei gyakran impregnáltak, különösen a vízszintes felületeken, mint például a kőpulton, kőmosdón és olyan felülteken, melyeket fokozottan ér a víz.

Classic travertin kőburkolat a fürdőszobában


A kőpadló és a kő falburkolatok mellett megjelennek a kőpultok, kőmosdók, kőpolcok, zuhanyzókban a kőpadok, szaunában a kavicsok, a fürdőszoba falain a kő mozaikok. Ha kicsi a helyiség, inkább világos követ válasszunk, különben barlangszerű lesz a végeredmény.

Emprador márvány mosdó


Minden kőburkolatból mozaikot is lehet választani, ezzel megtörhetjük a burkolat egyhangúságát, mozgalmassá tehetjük a felületet. A mozaik zárását bordűrrel ajánlott megoldani.

Épített zuhanyzót is kialakíthatunk kőből, kő zuhanytálcával, ekkor viszont fontos a vízzárásról gondoskodni. Erre ideális a Mapei Mapelastic terméke. A vízelevezetés a vonal menti vagy pontszerű lefolyók beépítésével megoldható.

Kőburkolat a nappaliban és a konyhában


A konyhaburkolat kiválasztásánál, az esztétikus megjelenés mellett legalább ilyen fontos a praktikumra is ügyelni. A kőből készült konyhaburkolat ehhez éppen megfelelő, hiszen könnyen tisztítható és látványos. A konyhapultok közötti résekbe is ajánlott kőburkolatot tenni, megakadályozva ezzel a szennyeződések és a nedvesség bejutását. A konyha kőburkolatát impregnálni kell, mert így tisztítása egyszerűbb, és a sütés-főzés közben kicseppenő olajat, zsiradékot sem szívja be.

Walnut travertin kőburkolat a falon és emprador márvány burkolat a padlón


A konyhapultra megfelelő kőburkolatok a gránit és az aglomerát. Utóbbi ellenálló, kifejezetten konyhapultra kifejlesztett kőburkolat, sokféle színű, világos is lehet. Ezzel szemben a gránitból készült konyhapult a kő adottságai miatt sokkal sötétebb. A konyhapult kőburkolata lehet fényes, matt felületű. A konyhában ugyancsak szépen mutatnak a pult és szekrény közötti falon megjelenő mozaikok.

Egységes kőburkolat a belső terekben


Ideális esetben a konyha, a nappali, az étkező és az előtér burkolata egyforma, ily módon megteremthető a terek egysége. A kőburkolat előnye, hogy egybecsiszoltan is kivitelezhető, azaz nincsenek a fúgázásból adódó mélyedések, ezáltal egybefüggő, ún. tükörpadló hatását kelti. Ez a kőpadló egyik fontos előnye a greslappal szemben.

Egybecsiszolt travertin kőpadló


A kőburkolat segítségével a falak látványossá és változatossá tehetők. A tévé például kerülhet egy kőburkolatból kialakított mélyedésbe, de épített bútorok, pultok, polcok is készülhetnek kőből. Rendkívüli látvánnyal rendelkezik az Onyx, ami egy féldrágakő és kristályos szerkezete miatt átvilágítható. Ez legalább olyan látvány eleme lehet az enteriőrnek, mint egy értékesebb kép a falon.

Onyx átvilágítható design kőfal


További beltéri kőburkolat képekért kattintson ide!

Címkék: