Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  Beltéri vagy kültéri medence

Beltéri vagy kültéri medence

Miután kiválasztottuk, hogy milyen méretű, alakú medencét építsünk, és eldöntöttük, hogy az beltéri vagy kültéri legyen, a medence kialakításánál számos tényezőt kell figyelembe venni.

Kerti (kültéri) medence építése


A kerti medence előnyei: általában a kertben nagyobb méretű medencét lehet építeni, az úszás, pancsolás igazából a szabadban a legkellemesebb (ha jó az idő), a medence költsége kisebb, mivel a kerti elhelyezés esetében nincs szükség a drága páramentesítőre vagy egyéb szellőztetőberendezésre, illetve elhagyható vagy elhalasztható a medencevíz fűtése.


Gyakori megoldás a hibrid telepítés, azaz főleg a belső medencék esetében a mind teljesebb nyitottság – üvegtetők, üvegfalak, elhúzható falak és tetők – megteremtése. Javaslatunk: csak nagyon jó építész, illetve kivitelező támogatásával válasszunk ilyen megoldásokat, tisztázzuk előre a szerkezet részleteit és legjobb, ha a vállalkozó referenciát is tud mutatni.
Előfordul a kerti medence fedése is, de igazán szép, kertbe illő megoldásról nem tudunk beszámolni. Építési engedélyezési szempontból is meglehetősen reménytelen az ilyen próbálkozás.

A kültéri medencék vizét és felületeit nehezebb tisztán tartani az intenzív környezeti hatások (por, falevelek, rovarok stb.) miatt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy gyakrabban kell ellenőrizni az uszodai vegyszerek mennyiségét, többször kell a szűrőt tisztítani és használni a víziporszívót. Érdemes olyan elhelyezést választani, hogy minél kevesebb környezeti hatás terhelje a medencét, esetleg úgy kialakítani, hogy könnyen lefedhető legyen a vízfelület. A kültéri medencéket szakszerűen téliesíteni kell, hogy ne károsodjanak a fagyos hónapokban.

A kerti medence építésénél figyelni kell a kert növényzetére is. A legszerencsésebb, ha a medence környezetében csak füves rész van. A fákról, bokrokról lehulló levelek fölöslegesen terhelik a tisztítót, többletelfoglaltságot okoznak a tulajdonosnak.

Ügyelni kell még a szélirányra is. Jó, ha a medence minél szélvédettebb, ugyanis akkor a hővesztesége kisebb, kellemesebb a hőérzet. Ha a medence némiképp magasabban fekszik a környezeténél, nem válik a szélhordalékok, csapadékvizek gyűjtőhelyévé. Tanácsos a medencét 1–1,5 méter széles környezetével együtt a talajszint fölé emelni. Fontos, hogy az utcáról és a szomszéd kertből minél kevésbé lehessen odalátni, de az nem árt, ha mi rálátunk a házból.

A medence építésénél mérlegelni kell továbbá:

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK