Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  Biztonságos járás a tetőn

Biztonságos járás a tetőn

Réti Roland / Klöber-Hpi Kft.
A magastetőn való biztonságos közlekedés problémaköre az indokoltan szigorodó szabályozások miatt minden építkezőt érint. Fontos a bevizsgált, minősített rendszerek használata, hiszen sok esetben valóban emberélet múlhat a félmegoldásokon.

Biztonsági tetőkampó


A biztonsági tetőkampók (tetőhorgok) a tetőlétra beakasztására és a leesés elleni biztosítókötél rögzítésére szolgálnak. Felszerelésükre minimum 200x38 mm-es fenyődeszka szükséges, amit két tetőléc közé rögzítenek 6–6 db horganyzott szeggel.

Tetőhorog


A szarufatávolság maximum 100 cm lehet és a fenyődeszkának 6–6 cm-t túl kell nyúlnia a szarufák szélein. A deszka fogadószerkezetének legkisebb átmérője 60–80 mm lehet. Ez azt jelenti, hogy ellenlécezés esetén a tetőhorog miatt ilyen keresztmetszetű ellenléceket kell alkalmazni. Fontos a szabvány szerinti tetőhorog-szerelés, hiszen ez a kis fémkampó egy mozgásban levő ember dinamikusan változó súlyát viseli!

Biztonsági gerinckorlát


A biztonsági gerinckorlátot olyan kis hajlásszögű tetőknél alkalmazzák (maximum 20°), ahol még nem szükséges tetőjárda, de a tetőn való mozgás biztonságosabbá tételéhez biztonsági kötelet használnak, amit a gerinckorláthoz rögzítenek.


Általában kémény vagy más magastetőn elhelyezett karbantartást igénylő objektumok (pl. klímaberendezés, napkollektor, óriásplakát) megközelíthetőségének biztosítására alkalmazzák a biztonsági rendszereket.

Tetőlétra, járócserép, járórács, tetőjárda


Kéményeknél – tüzelőanyag-típustól függetlenül – szükség lehet a kéménytest külső megközelíthetőségére, gondoljunk csak egy gázkéményre, amelyben darazsak raknak fészket! Néha elegendő lehet a héjalás síkjára fektetett tetőlétra is. Ez inkább ideiglenes vagy átmeneti megoldásnak alkalmas, a tetőlétrákkal a komplett tetőbiztonsági rendszerekben inkább a falakon vagy két különböző tetősíkon található tetőjárda függőleges összekötésénél találkozunk.

Léteznek egy lábfejszélességű járóelemek (járócserepek), de jellemzően járórács-garnitúrát találunk (40–120 cm szélességben) a legtöbb új tetőn, korláttal vagy anélkül. A tetőrácsokat gyártják 2 m-es hosszban is, ebből folyamatos tetőjárdák készíthetők (korláttal).


Megfelelő tervezés és tetőgeometria esetén minimálisra csökkenthető a tetőbiztonsági elemek mennyisége és költsége. Ha a kémény felett van a járórács és e felett található a tetőkibúvó, akkor egy 80x25 cm-es tetőrács is elég.

A járórácsok tartói – a hófogórács-garnitúrákhoz hasonlóan – általában univerzálisak és a tetőfedés lécezésére vagy külön behelyezett szerelőlécre kell őket akasztani. A rácstartókat fogadó lécnek 30–50 mm keresztmetszetűnek (ún. "Bramac-léc") kell lennie! A járórácstartó ívek és a tetősík által bezárt szög fokozatmentesen állítható, a kívánt sík rögzítése csavarokkal történik. A járófelületnek a vízszinteshez mért lejtése 3°-nál nagyobb nem lehet. Az egymás fölé sorolt fellépők közötti távolság 45° tetőhajlásig maximum 75 cm, 45° felett legfeljebb 50 cm. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden második cserépsor fogadhat egy tetőrácsot.


Ha a járórácsokat (járócserepeket) létráról lehet elérni, az indulásnál – a létrától max. 50 cm távolságra – széles, mindkét láb fogadására alkalmas – ez 80 cm széles rácsot jelent – fellépőt kell elhelyezni. Ugyanez vonatkozik a tetőn kívüli munkavégzés valós helyére is, pl. a kéményeknél.

Fontos, hogy a tetőbiztonság kérdése már a tervezési szakaszban megnyugtatóan megoldódjon. A tetőbiztonságban leginkább érintett kéményseprő-szakhatóság segítőkész. Javasolt felkeresni őket akár tervezőként, akár építtetőként a felmerülő bizonytalanságok tisztázása érdekében.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK