Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  Díszítő kerti kövek

Díszítő kerti kövek

Szép Házak
A gondozott kert önmagában is esztétikus, ám a látványt fokozhatjuk, kertünket egyedibbé tehetjük jól megválasztott kerti kövek segítségével.
A kerti kövek a kert díszítő elemei, melyek jelentősen befolyásolják a kert stílusát. A kerti kövek az összhatás szempontjából fontosak, hiszen rendszerezik a kertet. Azt, hogy milyen jellegű követ választunk, illetve hogy egyáltalán szükség van-e erre, a kert stílusa befolyásolja.

A kert kőburkolatánál is ügyeljünk az egységes látványra (fotó: Balkán Stein Kft., helyszín: Safru Kertészet)


Milyen kerti kövek közül választhatunk?


Kaspók kőből: A növények tárolására szolgálnak a kertben és házunk, lakásunk bejárata mellett. A modern stílusú kerthez négyzet alakú kőkaspók illenek, melyeket 3 cm vastag, méretre vágott kőlapokból ragasztanak össze. A mediterrán stílushoz inkább gömbölyded vagy amfora alakú kőkaspót válasszunk.

Travertin kőkaspó kőasztalban


Kerti csapok, csobogók, szökőkutak: A kerti csapok lehetnek az épület vagy a kőkerítés, a kőből rakott támfal falán vagy akár önállóan a kertben. A csobogó szintén lehet fali vagy önálló. Ezek üdítő látványt nyújtanak, legyen kertünk bármilyen stílusú. A kerti csobogók többnyire díszként funkcionálnak, de a csapból készülhet működő típusú is. A kerti szökőkúthoz nagyobb hely szükséges, kialakítása bonyolultabb, hiszen ehhez nélkülözhetetlen egy medence és a megfelelő gépészet.

Travertin táblákból készült szökőkút


Kerti tó: Kerti kavicsból vagy az egész tó kőből kirakva készülhet, kő peremmel szegélyezve.

Márvány kavicsok


Kő kerti bútorok: Kőpadok és asztalok, melyek szabályosak vagy szabálytalanok, attól függően, hogy kertünk milyen stílusú. A kerti kőbútorok kőtömbökből készülnek vágással, ragasztással, marással.

Indiai homokkő kerti bútor


Sziklakertek: Ezeket szabálytalan kövekből építhetjük. A sziklakerthez a természet által antikolt, ún. bolgár lyukacsos sziklakert kő a legalkalmasabb, támfalszerűen rakva nagyobb kertekbe.

Lyukacsos sziklakerti kő
Sziklakert speciális kövekből


Szegélykövek: Ezekre, mint határoló elemek, a növényágyásoknál lehet szükség.

Kavicsszegély és szegélykő


Jellegzetes kerti kövek a mészkő és a terméskő, szabálytalan és szabályos kivitelben. Ügyeljünk arra, hogy a kertbe kerülő kövek színe megegyezzen a terasz és a homlokzat kőburkolatának színével. A kerti kövek a házzal együtt öregednek, az időjárással szemben ellenállók, karbantartást nem igényelnek. A köveket nagynyomású slaggal ajánlott tisztítani.

Indiai homokkő kerti díszek


A Kőburkolat rovat szakmai partnere: Balkán Stein

Címkék: