Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  Falfestés előtt kalkuláljunk!

Falfestés előtt kalkuláljunk!

Szép Házak
A falfestés megkezdése előtt végezzünk részletes anyagkalkulációt. Már a falfestés előtt tudnunk kell, hogy mennyi falfestés és glettanyag szükséges. Ez ugyanis a gördülékeny munkát segíti.

Ha falfestés, akkor állapotfelmérés


A munka előtt végezzük el a falak állagának felmérését. Ekkor kell eldöntenünk azt, hogy a falon lévő festékréteg elbír-e két-három további réteget. Ha a fal már túl van négy-öt festésen, ajánlatos egy általános kaparással számolnunk. Ez azt jelenti, hogy a teljes falfelület glettelését is hozzáadhatjuk a tennivalókhoz. Manapság a mesterek is csak jó fedőképességű diszperziós falfestékeket használnak, ami vékony rétegekben felhordva is jól fed, a rétegek pedig megfelelően egymásra tapadnak. Kaparással viszont a vastag festékréteg elég könnyen leválasztható a glettelt vakolatról.

Mennyi falfesték kell?


Következő lépés a felületek felmérése, hiszen ennek alapján tudjuk csak kiszámítani, mennyi festékre lesz szükségünk. A falfestékekből általában 6-8 négyzetméternyi felület egyszeri fedéséhez 1 kg festék szükséges. A festék használati utasításában feltüntetik, hogy mekkora felületre elég az adott mennyiség. Az anyagszükségletet tehát ennek alapján számoljuk ki.

Fotó: Akzo Nobel


Gyakran azt adják meg, hogy az adott kiszerelésű falfesték hány négyzetméter bevonására alkalmas. Két felkent réteg ritkán ad kellő fedést, ezért ajánlatos három felkent réteggel számolnunk. Ha 1 kg festékkel 6 négyzetméternyi bevont felületet számolunk, akkor még némi tartalékunk is marad, különösen akkor, ha a mesterekhez hasonlóan az ajtókat és az ablakokat is beleszámítjuk az összes falfelületbe. A kiszámított összfelület háromszorosa és a festék kiadósságának a hányadosa adja a szükséges festék mennyiségét.

A színező pasztákkal hasonló a helyzet, hiszen a diszperziós falfestékek általában 5-10%-nyira színezhetők, ami az így elérhető legsötétebb árnyalathoz szükséges mennyiség. Ezt pedig a felhasználandó festék mennyisége alapján számolhatjuk ki.

Mennyi glett anyag szükséges falfestés előtt?


A glettanyag mennyisége nehezebben meghatározható, mivel ez attól is függ, hogy a felületeket teljesen vagy csak részben kell átsimítani. Általában csak falrészeket, repedéseket, felületi hibákat szokás glettelni, ehhez a munkához pedig szobánként elég 1-2 kg-nyi glett, és ha utólag bekeverendő anyagút választunk, a felesleget korlátlanul tárolhatjuk száraz helyen.

Ezek azonban csak a szokásos, alapvető anyagok, falfelújítási lehetőségeink ennél sokkal gazdagabbak, különösen a korszerű és különlegesebb falfestést illetően.Mi kell még a falfestéshez?


A sima falfestéken vagy színező pasztán kívül használhatunk például fűrészporos falfestékeket, készíthetünk spatulyázással, hengereléssel strukturált felületeket és különféle színes, szemcsés adalékanyagokkal dúsított vékony vakolatot, melyekkel különleges látványt érhetünk el.

Ugyancsak meg kell terveznünk, hogy használunk-e majd díszléceket, rozettákat, melyekkel egyedivé varázsolhatjuk a falat.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
Szobafestés ötletek lakásfelújításhoz
Igen, ez a három dolog ebben a sorrendben pontosan és látványosan működik, ha úgy döntünk, hogy ideje új arculatot adni otthonunknak.
Falfestés előtt fal előkészítés
A falfestés előtti munka a szépen festett falak záloga. Gyakran több időt igényel, mint maga a falfestés, mégsem érdemes megspórolni.
Szobafestés házilag - 6 gyakori hiba
A felújítási munkák közül a falfestés az, aminek a legtöbben saját kezűleg nekivágnak. Néhány dologra azonban nem árt odafigyelni.