Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  A falvastagság és a beltéri ajtó beépítése

A falvastagság és a beltéri ajtó beépítése

Farkas Ági
Már a beltéri ajtó megrendelésekor fontos ismerni a végleges falvastagságokat, hogy elkerüljük a beépítés során a meglepetéseket.
A korszerű beltéri ajtók ma már nem a falkávák közé, hanem a falvéget átfogóan a falkávára szerelik fel. Ez alól persze kivételek azok az építkezések, ahol az építtető nem tájékozódik időben az ajtó beépítési méreteit illetően, illetve ahol a pénzspórolás jegyében a vastagabb falak esetén az ajtótokot a fal egyik sarkára építik be, sok esetben levágva így az ajtótok másik oldali borítását.

Ez azonban két veszéllyel is jár. Először is a megbontott tokszerkezet stabilitása nagymértékben romlik; az ajtó későbbi hibás működése (akadás, szorulás, kotyogás) mind erre vezethető vissza. Másodszor, aki így tesz, az nem használja ki az ajtótok falvéget óvó és védő funkcióját. Az áthaladáskor ugyanis óhatatlanul is hozzáérünk a falvéghez, ami a szennyeződés mellett a falsarok csúnya sérüléseit okozhatja.

Tájékozódjunk és tervezzünk ezért mindig előre, válasszuk mindig a szakszerű ajtószerelést, és döntsünk a teljes falvastagságot átfogó, ún. mélybélésű ajtótok mellett! (Mélybélésű tokok elhelyezésére például a főfalaknál van lehetőség.)

A falvastagság alatt mindig a vakolt, végleges felületképzésű (pl. vakolt) falvastagságot értjük. A szerelt ajtótokok többségénél van állítási tartomány, így a beépítéskor a plusz-mínusz 5 mm eltérés általában nem jelent problémát.

Érdekes kérdés merül fel azonban a csempézett falakba történő ajtóvásárláskor.  Ugyanis még az ajtó megrendelése és a csempézés előtt tisztázni kell a burkolóval, hogy milyen magasságig lesz csempe.

Ha a csempézés az ajtó szemöldökmagassága fölé fut, akkor rendelhető az ajtótok a teljes, csempével együtt mért falvastagságra is. Ha ez nem így van, akkor az ajtótokot mindig a csempe nélküli falvastagságra kell rendelnie. Ekkor ugyanis nincs lehetőség a csempe befuttatására az ajtótok alá, hiszen felette óriási hézag keletkezne a tokborítás alatt. A burkolónak tudnia kell, hogy az utolsó csempesort el kell hagynia, és csak az ajtó beépítése után futtathatja a csempét a tokperemhez, ahol megfelelő hézagot kell hagyni a csempe és a tokperem között, amelyet megfelelően szigetelni (tömíteni) is kell, hangsúlyozottan nem fugázó anyaggal!

Kérjen ajánlatot ZENIT DOOR beltéri ajtókra az alábbi elérhetőségen:

ZENIT HOME
1013 Budapest, I., Döbrentei u. 21. 
Tel.: +36 30 501 7784
E-mail: shop@zenithome.hu
www.zenithome.hu
www.facebook.com/zenithome

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK