Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  Garázskapuk típusai

Garázskapuk típusai

Szép Házak
Garázskapuból többféle típus létezik, melyekkel nem árt tisztában lennünk, hiszen így sokkal könnyebb az igényeinknek megfelelő kapu kiválasztása.

Hagyományos és modern garázskapuk


A hagyományos kétszárnyú garázskapuk szinte mindannyiunk számára ismerősek. Ezek nyitása, zárása viszonylag sok helyet foglal, biztonságos zárásukhoz zárszerkezet szükséges. Modernebb megoldás a billenő kapu, ami kevésbé helyigényes és ugyancsak zárszerkezettel zárható. A szekcionált garázskapuk esetében beszélhetünk arról, hogy napjaink igényeinek több szempontból is megfelelnek: helyigényük minimális, motorizációjuk jó és szigetelésük is megfelelő.

S-kazettás szekcionált kapu


Szekcionált garázskapuk


Ebből a típusból is többfélét különböztethetünk meg: vannak a belül, oldalt futó, illetve a redőnyös megoldások. Hogy végül melyiket alkalmazzuk, mindig attól függ, hogy pontosan milyen funkciót szánunk a garázskapunak.

A szekcionált garázskapuk anyaga horganyzott acél szendvicspanel – ennek köszönhetően rendkívül tartósak –, ahol a panelek közötti üreget poliuretán habszigetelés tölti ki. A horganyréteg poliészter bevonatot kap, így felülete esztétikus megjelenésű. Sőt, ha erre igény van, motívumok is lehetnek a felületen: kazetták, illetve a lamellák tovább osztása bordákkal.

Fotó: Hörmann


Fontos tudni, hogy a garázskapu felülete a motívumoktól nem csak szebb, a struktúrált felület tartósabbá is teszi a kaput. A lemezfelületen nyomott faerezet is megjelenhet, amitől stabilabb, kevésbé sérülékeny és nem utolsó sorban hagyományos megjelenésű lesz a kapu. A sima felület viszont elegáns, modern megjelenésűvé teszi a garázskaput. Ha ragaszkodunk ahhoz, hogy a garázskapun keresztül természetes fény is jusson a garázsba, választhatunk üvegezett felületet is. Az üveget átlátszó vagy strukturált felületű akril lemezzel helyettesítik.

A garázskapu felületét mindig házunk, garázsunk stílusához, a homlokzat színéhez, felületéhez igazítsuk. Ha garázsunk déli fekvésű, a sötét színű garázskaputól mindenképpen tartózkodjunk, különben a kapu a napsütés hatására felforrósodik és elhajlik.


Napjainkban az újonnan beszerelt garázskapuk zöme motorizált, melyek automata távirányítóval működnek, így a zárszerkezet szükségtelenné válik. A motorizált garázskapu nem csupán kényelmes, biztonságos is.

L-bordás szekcionált kapu


Szekcionált garázskapuk méretei


Választhatunk egy autónak való, egybeállós garázskaput, illetve két autónak valót, mely 5-5,5 méter széles. A kapuk magassága 2-2,125 méter, de egyedi igények szerint akár 3 méteres is lehet.

M-bordás szekcionált kapu


Kérjen ajánlatot Hörmann

garázskapukra és bejárati ajtókra:


Tel.: +36 (30) 242-2560
E-mail: centrum@szephazak.hu

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
Garázskapuk betörésvédelme
Biztonsági szempontból az utcáról nyíló garázskapuk a ház legvédtelenebb pontjai. Hogyan előzhetjük meg értékeink eltulajdonítását, megrongálását?
Balesetek megelőzése garázskapuknál
Bizonyára hallottunk már olyan, sokkoló történeteket, hogy egy garázskapu balesetet okozott. A megfelelő garázskapuval megelőzhetők a balesetek.
A biztonságos garázskapu
A garázskapuval szemben fontos elvárás, hogy az értékeinket óvja az illetéktelenek behatolásaitól. Mikor tekinthetjük biztonságosnak a garázskaput?