Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  Hófogó a tetőn

Hófogó a tetőn

Réti Roland / Klöber-Hpi Kft.
A hófogó rendszereket magastetőkön alkalmazzák az olvadáskor megcsúszó és lezúduló hó- és jégtömeg megfogására, tetőn tartására, illetve kevésbé veszélyes méretű tömbökké darabolására.
Bizonyos tetőfedő anyagok felületük vagy egyéb tulajdonságaik miatt nem igénylik kiegészítő hófogó rendszerek felszerelését. Ilyenek például a kőgranulátummal szórt cserepes lemezek vagy a kis hajlásszögű tetőkön használt olasz és spanyol mediterrán kolostorcserép-fedések. Más tetőfedéseknél (pl. fém trapézlemez és cserepeslemez-fedések, sima felületű cserépfedések) az esetlegesen kialakuló balesetveszély miatt kifejezetten figyelni kell a megfelelő termék kiválasztására.

Rácstartó


A hófogó rendszer hófogó rácsból, rácstartóból és rácstoldóból áll. Középületek, lakóépületek forgalmas utcafrontja felőli oldalán, magastetős bevásárlóközpontoknál és más, nagy forgalmú bejáratok fölé javasolt vagy előírt a használatuk. Ezeknél minden szarufánál egy hófogó rácstartót kell elhelyezni. A tartót kialakítástól függően vagy közvetlenül a 70–80 cm-enkénti szarufákra vagy a szarufa feletti cseréplécezésre rögzítik. A rácstartók szinte mindenféle tetőhéjaláshoz alkalmazhatók. Hosszú és meredek tetőkön (pl. templomtornyok esetén) műszakilag indokolt lehet két vagy három sor hófogó rács elhelyezése is.


Hófogó rönk


Eredetileg Bajorországban terjedt el alacsonyabb hajlású tetőkön, de egyre inkább divatba jön nálunk is a hófogó rönk, ami speciális rönktartó horgokból és gömbfákból álló hófogó rendszer. A nyári időszakban a 140 mm átmérőjű gömbfákat általában eltávolítják a tetőről.


Csöves hófogó rendszer


Létezik a hófogó rács és a hófogó rönk közötti átmenetet képező csöves hófogó rendszer is, ahol két vagy három vízszintes csősor fogja meg az eresznél a havat, jeget. Ezzel a megoldással napjainkban leginkább korcolt vagy lécbetétes fémlemezfedésnél, illetve acél-trapézlemezfedésnél lehet találkozni. Régebben hasonló köracélból készült hófogó rendszereket alkalmaztak a síkpala fedésű tetőknél is.


Hófogó kampó


A hófogó kampók (hóvágók) nálunk a legelterjedtebbek. Sajnos csak három darab/ereszfolyóméter javasolt, valójában a hófogók mennyiségének meghatározásához figyelembe kellene venni a tető hajlásszögét és a mértékadó hóterhet is. Magyarországon a valós hófogószükséglet – az általános 30–45°-os tetőhajlásszögnél és a nálunk jellemző hóteherértéknél – 2,5–3 db/tetőnégyzetméter. Ezeket a teljes tetőfelületen egyenletesen elosztva célszerű elhelyezni, ahogyan azt például Ausztriában is láthatjuk.


A hófogók feladata, hogy minél tovább (olvadásig) a tetőn tartsák, vagy csúszás közben feldarabolják a havat és jeget. A hófogó kampók nem használhatók biztonsági kampóként és nem járhatók.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK