Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  Kerítések kőburkolata

Kerítések kőburkolata

Szép Házak
A kerítés, határoló szerepén túl, jelentősen befolyásolja az épület látványát, éppen ezért fontos, hogy a kerítés kőburkolata is illeszkedjen a ház stílusához, a homlokzat anyagához.

Praktikus és esztétikus kőburkolat kerítésekhez


A kerítés kőburkolata lehet rusztikus vagy modern stílusú. A kőburkolat stílusát mindig az épület stílusához kell igazítani, kialakításánál azonban ügyelni kell arra, hogy a lakatos szerkezeteknek maradjon elegendő hely. Ezért nagyon fontos, hogy mindig a lakatos munkák előtt kell a kerítést burkolni.

Cirmos kvarcit kerítés


Mediterrán cirmos kvarcit kőburkolat


A fém- és fakerítésekhez egyaránt illik a kőburkolat, csupán megfelelő követ kell választani. A kő kerítésbe egyszerűen kialakítható a kaputelefon vagy a postaláda helye.

Vraca kerítés postaládákkal, kaputelefonnal


A kerítés falak végződéseit kő fedlapokkal kell lezárni, különben a víz a kerítés alá folyik és károsítja a szerkezetet. A kerítés – stílusától függően – kaphat csak lábazati kőburkolatot, ekkor inkább a funkcionális szempontok kerülnek előtérbe és kevésbé hangsúlyos a látvány.

Sprengelt burkolat a kerítésen


A kerítés burkolásakor a rétegrend kialakítása ugyanaz, mint a homlokzati kőburkolatnál. A kerítés kőburkolatához ideális kövek a mészkövek, a terméskövek, a palák. A falburkolat a kerítésnél 1 cm vastag, a fedlap 3-5 cm vastag kőből készül.

Travertin kerítésCímkék: