Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  A kilincs választásának szempontjai

A kilincs választásának szempontjai

Farkas Ági
A kilincs kiválasztásakor nemcsak annak stílusáról, hanem színéről, felületéről és formájáról is döntenünk kell. Sokan rögtön rávágják, hogy a kilincs kiválasztása nyilvánvalóan design kérdés. Tetszik vagy nem tetszik? De ha konkrétan rákérdeznénk, mik azok a tulajdonságok, aminek meg kell felelnie, már kevésbé egyértelmű válaszokat kapunk.

A kilincs stílusa


Természetesen elsősorban az enteriőr stílusának megfelelő kilincsmodellt kell megtalálnunk. Mint minden más lakberendezési tárgy esetén a kilincsek is változatos stílusokban kaphatók: retro, klasszikus, minimalista, modern stb.

FSB kilincs


A minősített gyártók katalógusaiban viszonylag könnyen megtalálhatjuk a kiválasztott stílusnak megfelelő modellt, amelyet sok esetben napjaink sztár designerei (Karim Rashid, Mauro Ronchi stb.) jegyeznek. De a neheze csak most kezdődik!

A kilincs színe


Ki kell választanunk a kilincs színét, amit illeszteni kell a lakásban található fémtárgyak uralkodó színéhez (ezt esetenként már a stílus is meghatározza), az ajtólapon és a tokon található veretek (pánt, zárelőlap, zárlemez) színéhez és az ajtólapon található fémapplikációk színéhez.

Természetesen a "tucat" termékek vásárlásakor nem találkozunk ezzel a dilemmával, hiszen többnyire egy színt tudunk csak választani. Persze a választható egyentermékek, egyenszínei véletlenül sem fognak egymással harmonizálni. Tovább bonyolítja a helyzetet, ha esetleg nyíló vagy toló üvegajtók is vannak lakásban, mert ezek vereteinek színét is illesztenie kell a többi ajtóéhoz. Ha esetleg még a bejárati ajtóra és az ablakokra is ugyanazt a kilincset szeretnénk választani, akkor a legtöbb forgalmazó biztosan felteszi mindkét kezét.

Ajtólap speciális kialakítása


Vannak kedvelt stílusirányzatok, ahol az ajtólap speciális kiképzésével még jobban hangsúlyozhatja a választott stílust. Ilyen például a minimál stílus, ahol a kulcslyuk furat elhagyásával, vagy a rozetták speciális kialakításával érhetünk el ilyen hatást.

Említhetjük a manapság oly kedvelt síkba illesztett ajtókiviteleket (falc nélküli) is, amelyeknél lehetőség van az ajtólap síkjába mart rozetták választására. Ilyenkor azonban mindig tanácsos az ajtólapot és a kilincset egy helyen vásárolni, hogy az összeszerelhetőség garantált legyen.

A kilincs rögzítése


Érdemes megfigyelni, hogy milyen technológiával történik a kilincs ajtólaphoz rögzítése. Tudnunk kell, hogy az általunk kifejtett erőhatásokat a kilincs rögzítése viszi át az ajtólapra, ezért ha az gyenge, akkor előbb-utóbb számolhatunk a kilincs lelazulásával.

A kilincs rögzítése legtöbbször egyszerű csavarokkal történik, amelyeket az ajtólap felületében rögzítenek. Ez még lakótérben sem elegendő, és előre programozza a későbbi lötyögést. Ezért lehetőleg mindig olyan kilincset válasszunk, amelynél a kilincs rögzítése ún. átmenőcsavaros megoldással történik.

A kilincs funkcionalitása


Végül, akármennyire is egyértelműnek tűnik, érdemes végiggondolnunk, hogy a kilincs divatos stílusának, designos kialakításának mennyire rendeljük alá a funkciót. A mindennapi használat során szembesülünk csak igazán azzal, hogy mennyire fontos a kilincs tapintása, formája, mérete stb.

Egy minimál stílusú, szögletes kilincs lehet, hogy rendkívül elegáns, ugyanakkor nem biztos, hogy szívesen nyomjuk le naponta többször. Sőt annak sem biztos, hogy örülünk majd, amikor felcseperedő gyermekünk feje annak éles sarkával találkozik.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK