Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  Kőburkolat modern homlokzatokhoz

Kőburkolat modern homlokzatokhoz

Gódor Roland / Balkán Stein
Modern stílusú homlokzatokhoz a csiszolt vagy vágott felületű, szabályos élű és szabályosan rakott kőburkolat illik. A kőburkolatoknál jellemzőek még a modern stílusra a homogén, matt, színárnyalatok és a nyers felületek. A kőtípusok közül a megmunkált üledékes és édesvízi mészkövek, vágott kvarcitok, vágott, enyhén hasított terméspalák közül ajánlott válogatni.

Modern klasszikus stílusú homlokzatok kőburkolatai


A modern klasszikus stílusú épületek lábazatán és más épületrészeken is megjelennek a kőburkolatok. A kő itt díszítő elemként és funkcionális elemként egyaránt jelen van. A rakási mód tekintetében megmaradtak a régi, belvárosi bérházakra jellemző kváderfúgák. Ezek soronként vagy több sorban jelennek meg, így a hatás nem csempeszerű. Ekkor a köveket minimum 30 cm-ként kell rakni, és a homlokzat egészén, a lábazaton, a bejáraton, az oszlopokon is megjelennek. Ami a színeket illeti, a pasztellek és a természetes színek a jellemzőek.

Törtfehér, mattcsiszolt vraca mészkő több sorban rakva


Ugyancsak a modern klasszikus stílusra jellemző, hogy a homlokzaton ugyanabból a kőanyagból más felületet raknak ki, illetve eltérő méretű kőből rakják ki a felületet. A vízszintes osztások, osztópárkányok kőből vannak, ezzel választják el a vakolt és a kőből rakott részeket. Ekkor a színekkel lehet variálni: ugyanazon a kőtípuson belül eltérő színárnyalatok váltakozhatnak.

Mattcsiszolt classic travertin teszi változatossá a homlokzatot


Modern minimál stílusú homlokzatok kőburkolatai


A modern minimál stílusra jellemzőek a kővel burkolt teli homlokzatok, esetleg fával, fémmel keverve. A látvány szempontjából fontos a homogén kőfelület, a monolit-szerű, beton-szerű, nyers, visszafogott hatás. Az ablakkeretek itt nem kapnak nagy hangsúlyt.

Noche mattcsiszolt travertin képez homogén kőfelületet


Ugyancsak jellegzetes az ún. dobozolt hatás, vagyis a homlokzaton nincsenek kiálló élek. A színvilág kimondottan nyers, halvány bézs, tört fehér, szürke, antracit. A különféle színek nem keverednek. Sima, csiszolt, nem fényes felületek jelennek meg a minimál homlokzatokon, a fúgák zártak. A felület összképe letisztult.

Mattcsiszolt vraca mészkő a letisztult hatású felületenCímkék: