Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  Kőburkolatok felhasználási területei

Kőburkolatok felhasználási területei

Gódor Roland / Balkán Stein
 
2012. március 6.
A kőburkolatok változatos formában használhatók. A kültéri falburkolatok, homlokzatburkolatok és kültéri padlóburkolatok mellett beltéri burkolatok anyaga is lehet kő.
A kőanyagok, illetve kiemelten a kőburkolatok felhasználása az építőiparban egyre nagyobb teret hódít. Az anyagok felületi megmunkálása és kialakítása az utóbbi években bővült, aminek köszönhetően változatosabb kőanyagok jelentek meg a kereskedők kínálatában.

Egy kő lehet modern vagy rusztikus is, attól függően, milyen felületet alakítunk ki. A mai modern trendeknek köszönhetően a kőburkolatok kiléptek a beskatulyázott „terméskő” megnevezés alól, és megnyílt az út a letisztult, homogén felületek felé. Ma már nagyon sokféle kőburkolatot és kőbútort forgalmaznak beltérbe is. Az alábbiakban a kőburkolatok különböző felhasználási területeit mutatjuk be.

Kültéri kőburkolat bemutatófalak


Homlokzat- és kültéri falburkolatok


Kétségkívül egy ház vagy épület legmeghatározóbb felülete a homlokzat, ezért nagy hangsúlyt fektetünk a megfelelő burkolat kiválasztására. Egy jó homlokzati kőburkolat nem igényel törődést, illeszkedik az épület stílusához, és egy jó kivitelező kiválasztásával egyszerűen és esztétikusan kialakítható. Fontos, hogy időben tervezzük meg a burkolatot és jó előre válasszuk ki legalább a kőburkolat típusát, hogy az építész és a kivitelező fel tudjon készülni a megfelelő műszaki háttér kialakítására.

Kültéri kőburkolat vraca mészkőből

Klasszik travertin homlokzati kőburkolatok 

Kültéri padlóburkolatok


A padlóburkolatoknál egy kőanyag kiválasztásánál előtérbe kerül a használhatóság és tartósság is. Egy jó kültéri padlóburkolat esetében fontos, hogy könnyen takarítható, csúszásálló legyen, és a nagy hidegben se fagyjon fel a burkolat. Ha kőburkolatot szeretnénk a kültéri padlóra, érdemes az épület homlokzatára kerülőhöz hasonló kőanyagot használni. Fontos a megfelelő vastagság és felületi megmunkálás.  A kőburkolatok bátran használhatók kocsibeállókon, járdákon, teraszokon, lépcsők burkolataként és egyéb vízszintes felületeken.

Noche travertin kültéri kőburkolatok

Klasszik travertin tipegő teraszburkolat


Kőburkolatok beltérben


A legtöbb lehetőséget és ötletet a beltéri burkolatok jelentik, nem kivételek ez alól a kőburkolatok sem. A lakótérben eldönthetjük, hogy csak dekorálunk a kőburkolattal, és csak helyenként jelenítjük meg például a falakon vagy padló hidegburkolatnak is valamilyen kőanyagot választunk, amelyet egységesen használunk a konyhában, nappaliban vagy akár a fürdőszobában is.

Klasszik travertin padlóburkolat és vraca falburkolat

Emperador márvány burkolat a Hard Rock Cafe Budapest lépcsőjénCímkék: