Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  Kültéri kőburkolatok

Kültéri kőburkolatok

Szép Házak
Manapság egyre inkább eltűnik a határ házunk külső és belső tere között. Ezt legjobban a két terület burkolatának összehangolásával érhetjük el.
A kültéri kőburkolatokkal szembeni legfontosabb elvárások a faggyal szembeni ellenállás és a csúszásmentesség, ezért a kültéri kőburkolatok vastagsága nagyobb, mint a ragasztott fal bukorlatok esetében. Ezeket a kőburkolatokat szárazon vagy ragasztva lehet rakni. Elsősorban az kell eldöntenünk, hogy a kőburkolat pontosan hova kerül: kertbe, teraszra, kocsi beállóra, járdára, lépcsőre. Ugyancsak fontos, hogy a látvány a kültéren egységes legyen.

Minden felületnek megvan a maga jellegzetesen felületkezelt köve. Lehetőség szerint egy helyre ugyanazt a kőtípust válasszuk.

Travertin classic kőburkolat római mintában rakva 


Kültéri burkolatok lerakása


Első lépésben a fogadófelületet kell meghatározni, ami más a járdán, más a teraszon vagy a kocsi beállón. Meg kell tervezni, hogy milyen legyen a kőburkolat rakási mintája, a rakás módja.

A kőburkolat előnye a fa vagy greslapokkal szemben, hogy a gres 8 mm – 1 cm vastagságú, amely kültérre gyenge, ráadásul a greslapok a fugákon keresztül áznak és kifagynak. A kőburkolat minimum 2 cm vastagságú, így tartósabb, nehezebben fagy fel. Árban minimális különbséget tapasztalunk.

Szabálytalan cirmos kvarcit


A fával szemben a kő egy emberöltőt is változatlanul kibír, míg a fa gondozást igényel. A faburkolatok idővel vetemednek, színük változik. A kőburkolatok viszont a házzal együtt öregszenek.

Teraszra való kőburkolatok


A teraszra szánt kőburkolat felszíne legyen sima, hogy mezítláb is kényelmesen használhassuk. Színe legyen világos, különben napsütésben átforrósodik, ám a túl világos szín sem jó, mert vakít. Ideális a földszínű kőburkolat, ezen a szennyeződések sem feltűnőek. Ajánlott a 2 cm-es vastagság.

Mattcsiszolt travertin kőburkolat


Teraszra megfelelő kőtípusok: vraca mészkő, travertin, illetve a mattcsiszolt felületű kövek.  A rakás módja a teraszon ragasztva a legjobb, harmad vagy feles kötésben, 3 mm-es fúgával. A zárt fúgát kerüljük a hőtágulás miatt.

Ha szárazon rakjuk a kőburkolatot, vastagabb követ válasszunk, alá pedig apró szemű zúzott kő ágyat készítsünk. A terasz pereme lógjon túl a teraszon, hogy a víz lefolyjon róla. Ha korlátot szeretnénk a teraszra, utólag fúrjuk, fúrassuk be a kőbe, így szebb lesz.

Kocsi beálló kőburkolata


A kocsi beálló kőburkolatának felülete lehet durva, rusztikus megjelenésű. Ide megfelelnek a szabálytalan kövek. Ezt a részt különböző méretű kövekkel, különböző rakási mintákkal készíthetjük. Nagyon fontos a csúszásmentesség, ezt szabálytalan, hasított felületű kövekkel érhetjük el. A csiszolt felületű köveket meg lehet koptatni, antikolni, stokkolni, homokfújni. A kocsi beálló burkolatát ragasztva és szárazon is le lehet rakni. Ragasztásnál elegendő vékonyabb követ választani, a száraz rakáshoz viszont 4-5 cm-es köveket válasszunk. A ragasztott köveknél jellegzetesek a travertin koptatott kövek, illetve a szabálytalannál a kvarcitok és a hasított felületű palák.

Indiai antracit pala kőburkolat


Járdák kőburkolata


A járda burkolható ugyanazzal a kővel, mint a kocsi beálló, mely a járdán folytatódhat. Természetesen az eltérő terhelés miatt a kocsi beállóra vastagabb kő kell. A járdára szárazon rakott szabálytalan köveket lehet alkalmazni.

Travertin kockakő burkolat


Kőburkolatok a kertben


A gyepbe rejtett kerti utak, tipegők izgalmassá, látványossá varázsolják a kertet. Ezek a kerti utak lehetnek szabálytalan, rusztikus, hasított felületűek vagy szabályosak, geometrikus formájúak, csiszolt felületűek. A kerti utak tekintetében érdemes egységességre törekedni a terasszal vagy a homlokzattal.

A kerti utakhoz megfelelő kőtípusok a 3 cm vastag, hasított felületű kvarcitok, travertin, vraca mészkő. Ha kő kerti bútort helyezünk el a kertben, lehetőleg ugyanolyan kőből készüljön, mint a kert burkolata.

Bejárati terasz travertin kőburkolattal


Kerti út gyanánt szóba jöhetnek a kavicsok. Ezeknek inkább a ház körüli vízelvezetésnél van jelentőségük. A kertben használt kavicsoknál a fehér, piros, fekete, markáns színek a jellemzőek.

Címkék: