Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  Laminált padló vagy szalagparketta

Laminált padló vagy szalagparketta

Szép Házak
A laminált padló és szalagparketta közötti különbséggel azoknak kell tisztában lenniük, akik építéskor, felújításkor e két burkolat közül választanak.
Miben különbözik egymástól a padló és a parketta? A különbség a kopóréteg vastagsága. A szabvány szerint ugyanis a 3 mm-nél vastagabb kopórétegű melegburkolatot szalagparkettának, ami ez alatt van, azt furnér padlónak nevezik.

Laminált padló


A laminált padló a melegburkolatok családjába tartozik. Jellegzetessége, hogy felületén egy fautánzatú műanyag felület látható, amely valójában egy fotónyomat. A laminált padló középrétege HDF lemez. Minden padló több rétegből áll össze, ezek közül a laminált padló háromrétegű. Az alsó egy műanyag tartó réteg, a középső HDF egy nagyon kemény réteg, végül a tetején található laminátum az, ami tökéletesen hasonlít a fára. A minőségi laminált padlók felülete annyira élethű, hogy egy laikus szemlélő számára fel sem tűnik, hogy a fa nem valódi. Fontos azt is tudnunk, hogy a laminált padló soha nem csiszolható és nem lakkozható.

Fotó: QuickStep

A laminált padló fektetése után, használat közben tapasztalhatjuk, hogy lépéseink kopognak a padlón. Ennek oka az, hogy a laminált padló alsó és felső rétege műanyagból készül, így ez alig nyeli el a lépésink által keletkezett hangokat.

A laminált padló vastagsága fontos tényező. Minél vastagabb a teljes szerkezet, annál öntartóbb, klikk rendszere annál stabilabb és az esetleges aljzat hibákat is jobban áthidalja. Célszerű vásárlás előtt megvizsgálni a beépíthetőségi magasságot, különben fektetés után az ajtónyílásokban okozhat problémát. A teljes vastagsághoz számoljuk hozzá a közbenső réteget is, azaz a lépészaj csökkentő réteget.

Ha lakásfelújításnál különféle okok miatt nem szednénk fel a régi burkolatot, akkor egyes esetekben a már meglévő burkolatra is fektethető a laminált padló.

Szalagparketta


A szalagparketta ugyancsak többrétegű melegburkolat, ezen belül a faparketták csoportjába sorolható. A szalagparketta minden egyes rétege fa, azaz nem tartalmaz műanyag részeket. Használata során sokkal jobb hőérzetet nyújt, mint a laminált padló, vagy egy hideg burkolat.

A szalagparketta felső kopórétege valódi nemes fa, nem fotó felület, ezért a látvány mindenhol egyedi. 3,6 mm-es kopórétegnek köszönhetően a szalagparketta 2-3 alkalommal csiszolható.


A szalagparkettát három réteg alkotja: felül a kopóréteg, ami csiszolható, középen az ellenhúzó réteg, alul pedig a hosszanti furnér réteg. Ezek a rétegek egymáshoz ragasztva biztosítják azt, hogy az egyes rétegek nem mozdulnak el, nem deformálódnak. Mivel az elmozdulás minimális, a hagyományos tömör fapadlóval ellentétben a deformáció is minimális.

A szalagparketta klikkes rendszer segítségével ún. úsztatott eljárással fektethető, nem szükséges a telibe ragasztás, ezáltal fektetése idő- és költségkímélő.

Tömörfa padló és furnér padló


A tömörfa padlóval kapcsolatban az a tévhit él, hogy a 22 mm-es tömörfa padlókat a felület aljáig csiszolják. Ez nincs így. Ez a padlótípus csak a nút tetejéig csiszolható.


A másik típus a furnér padló, mely a meleg burkolatok egyik alternatívája. Ezt a padlót három réteg alkotja. A középső réteg itt szintén HDF, de az alsó és a felső réteg valódi faanyag. A kopóréteget furnér réteg alkotja, amit késelési eljárással hántanak le a fáról, majd ezt ragasztják a középrétegre. Ennek köszönhetően minden egyes panel egyedi. A fa felület miatt használat közben kellemes, meleg érzetet biztosít.

Címkék: